«Καμπανάκι» για τα νέα «κόκκινα» δάνεια που ενδέχεται να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την αγορά ακινήτων «χτυπά» ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), συστήνοντας στις τράπεζες να είναι σε επιφυλακή. 

Ειδικότερα, όπως σημειώνει στο τελευταίο του report, με αφορμή την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων για την επόμενη τριετία, ο SSMσημειώνει πως ενώ ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισε να μειώνεται το α’ εξάμηνο του 2022, οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις πιστωτικές συνθήκες στην Ευρώπη. «Αυτό θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αν και σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με παράγοντες, όπως το επίπεδο της δανειακής τους επιβάρυνσης ή οι δυσμενείς ευαισθησίες στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μηχανισμό, η διαταραχή των τιμών της ενέργειας και οι διαταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία πλήττουν συνήθως οικονομικούς τομείς που συνδέονται με την παραγωγή και την επεξεργασία πρώτων υλών, τους προμηθευτές ενέργειας και τους τομείς έντασης ενέργειας, όπως η γεωργία και οι αεροπορικές, χερσαίες και πλωτές μεταφορές. Οι υψηλές τιμές των συντελεστών παραγωγής επιδρούν αρνητικά και στις κατασκευές, ενώ, για ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι διαταράξεις του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω σημαντικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως οι παραγωγοί μετάλλων, χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής και ποτών.

Όσον αφορά στην αγορά ακινήτων, ο SSM υπογραμμίζει πως μετά την απότομη διόρθωση των τιμών στην αρχή της πανδημίας οι συνθήκες στις αγορές εμπορικών ακινήτων φαίνεται να σταθεροποιούνται. «Ωστόσο, ο τομέας των ακινήτων για γραφεία στην Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την άνοδο των επιτοκίων και την απότομη αύξηση του κόστους κατασκευής, γεγονός που επιτείνει τη στροφή που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας προς την εξ αποστάσεως εργασία», αναφέρει και συνεχίζει: «Παρά τις επίμονες ενδείξεις υπερτίμησης στη ζώνη του ευρώ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2022, διευρύνοντας περαιτέρω τη διαφορά από τα μισθώματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους διαβίωσης, τη μείωση των πραγματικών μισθών και την άνοδο των επιτοκίων, εγείρει ανησυχίες, ιδίως για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε χώρες, όπου ένα υψηλό ποσοστό στεγαστικών δανείων έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ