Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η ερχόμενη κοινή ανταγωνιστική διαδικασία για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις 2 Απριλίου όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Νικόλαος Μπουλαξής σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι αμελητέος ο προβληματισμός στην Αρχή αναφορικά με την ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς την τρέχουσα περίοδο, κάτι που θα επηρεάσει και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και κατ’ επέκταση τις πληρωμές των παραγωγών.

Το εν λόγω ζήτημα επεξεργάζεται η ΡΑΕ από κοινού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.

Την ίδια ώρα η ΡΑΕ δηλώνει έτοιμη για τη διενέργεια των επόμενων ανά τεχνολογία διαγωνισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, η ΡΑΕ επεξεργάζεται λεπτομερώς την ανταγωνιστική διαδικασία για Μη Ώριμα Έργα και περίπου σε 2 μήνες θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τους εν λόγω Διαγωνισμούς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του.

Οι ανησυχίες των φορέων

Οι φορείς από την πλευρά τους επεσήμαναν τα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται εξαιτίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, τα ζητήματα που τέθηκαν από τους φορείς επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. λόγω της πτώσης της οριακής τιμής και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών αλλά και στο κίνδυνο για την απομείωση των ταμειακών ροών λόγω της ενδεχόμενης  αύξησης των καθυστερήσεων πληρωμών από τους καταναλωτές.

Παράλληλα, αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν εξελίξει επενδύσεις ΑΠΕ λόγω της καθυστέρησης ανταπόκρισης από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες, των περιορισμών μετακίνησης και διαμονής των στελεχών τους και του τεχνικού προσωπικού, , των καθυστερήσεων στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εξοπλισμών, αλλά και αποκατάστασης προβλημάτων σε ήδη λειτουργούντα έργα κλπ.

Οι φορείς δεσμεύτηκαν ότι θα αποστείλουν στην Αρχή σημείωμα με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα για τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΡΑΕ, Νικόλαου Μπουλαξή συμμετείχαν επίσης αρμόδιοι παράγοντες από ΡΑΕ (κ. Διονύσης Παπαχρήστου), ΕΛΕΤΑΕΝ (κ. Παπασταματίου Παναγιώτης), ΕΣΗΑΠΕ (κ. Περιστέρης Γεώργιος, κ. Σειμανίδης Σάββας),  ΕΣΜΥΕ (κ. Βασιλικός Κώστας), ΣΠΕΦ (κ. Λουμάκης Στέλιος), ΣΕΦ (κ. Καπέλος Σωτήριος), ΠΑΣΥΦ (κ. Καλογεράκης Νίκος), ΠΟΣΠΗΕΦ (κ. Πέτρος Τσικούρας), ΠΣΑΑΦ (κ. Τσαγκίδης Μιχάλης), ΣΠΕΒ (κ. Πετρόχειλος Χρήστος), ΕΣΠΑΒ (κ. Υφαντής Αλέξανδρος).

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here