Ο λαμπερός ήλιος είναι μία από τις μοναδικές ομορφιές που η χώρα μας προσφέρει απλόχερα και σίγουρα μας φτιάχνει τη διάθεση. Όμως, όπως όλοι πλέον καλά γνωρίζουμε, έχει και τα μειονεκτήματά του, καθώς η εκτεταμένη έκθεσή μας στις ακτίνες του συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους.

Από την Παρασκευή Παυλάκου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Mentor Icon Clinics

Στις μεσογειακές χώρες, ο ήλιος λάμπει για περισσότερο από 6 μήνες τον χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ οι μελέτες που γίνονται δίνουν ανησυχητικά αποτελέσματα. Σήμερα, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός στην άλλη άκρη του ωκεανού και εκτιμάται ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι την ημέρα στην Αμερική διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο. 

Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες μελέτες λένε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν πιθανότητα 1 προς 33 να εμφανίσουν μελάνωμα, ενώ οι παππούδες μας είχαν μόλις 1 προς 1.500. Γι’ αυτήν την τεράστια αλλαγή στους αριθμούς ευθύνονται φυσικά και η κλιματική αλλαγή, σε μεγάλο βαθμό, με την υπεριώδη ακτινοβολία να γίνεται όλο και πιο βλαβερή, αλλά και οι λανθασμένες lifestyle επιλογές που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες, ταυτίζοντας την ομορφιά με την «ηλιοκαμένη» επιδερμίδα. 

Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα δείχνουν κάπως να αλλάζουν, καθώς η διαρκής ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να τροποποιεί τη συμπεριφορά των σύγχρονων ανθρώπων, που τιμούν τα μέτρα αντηλιακής προστασίας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. 

Πλέον, και οι άνδρες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εφαρμόζουν αντηλιακές κρέμες, κάτι που κάποτε δεν έκαναν, καθώς θεωρούσαν ότι δεν το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, και οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους να μην εκτίθενται στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και να είναι επιμελείς με τα μέτρα προστασίας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Οι γυναίκες, φυσικά, παραμένουν πάντα πιο ενημερωμένες για τα θέματα αντηλιακής προστασίας, λόγω του φόβου της φωτογήρανσης. 

Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φωτογήρανση, καθώς, εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις του ήλιου στη δερματική μας υγεία, η αλόγιστη έκθεση έχει σοβαρές συνέπειες και στη δερματική μας εικόνα. Η ηλιακή ακτινοβολία αποδεδειγμένα γερνάει την επιδερμίδα μας, τη «στεγνώνει», την αφυδατώνει, της δημιουργεί αλλοιώσεις, πανάδες, κηλίδες, δυσχρωμίες, την κάνει να είναι και να φαίνεται γερασμένη. Έτσι, είναι γεγονός ότι οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες, αλλά και μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, πλέον, τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αντηλιακής προστασίας. 

Εδώ ακριβώς έρχεται και ένα «οξύμωρο» σχήμα να συμπληρώσει την εικόνα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική αποφυγή του ήλιου έχει οδηγήσει στη σημαντική έλλειψη βιταμίνης D στις νέες γενιές, κάτι που επίσης δεν είναι καλό. Έτσι, για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι το λεγόμενο «παν μέτρον άριστον» παραμένει πάντοτε επίκαιρο. 

Μέτρα προφύλαξης

Προφύλαξη από την απευθείας έκθεση στον ήλιο: Πρώτο και βασικότερο μέσο προφύλαξης από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία είναι η αποχή από την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που αυτός είναι πιο έντονος, δηλαδή από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Αυτές είναι και οι ώρες που συνιστάται και τα παιδιά να μη βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Όταν είμαστε, λοιπόν, διακοπές ή στην παραλία, μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο κάποιες στιγμές, όταν μπαίνουμε στο νερό για παράδειγμα, αλλά καλό είναι τις υπόλοιπες ώρες να βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα ή κάποιο στέγαστρο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά φυσικά. 

Προϊόντα αντηλιακής προστασίας…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ