Kάποιοι στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν βαλθεί να διώξουν τις επενδύσεις

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την εποχή που η Ελλάδα διψά για επενδύσεις από το εξωτερικό και προσπαθεί απεγνωσμένα να αξιοποιήσει την ανεκμετάλλευτη περιουσία της, κάποιοι επιμένουν -στo όνομα μικρών διαπροσωπικών, μικροκομματικών και άλλων ιδιοτελών συμφερόντων– να κάνουν ότι μπορούν για να διώξουν ακόμη και αυτούς που έρχονται να βάλουν τα λεφτά τους, στην χώρα…

Η ιστορία ενός οικοπέδου στο Παλαιό Φάληρο που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι χαρακτηριστική και κυρίως ενδεικτική του τρόπου που ορισμένοι σκέπτονται και ενεργούν στο όνομα του “δημοσίου συμφέροντος”.

Από το 2013, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει πάρει την απόφαση να πουλήσει αυτό το ανεκμετάλλευτο οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στην παραλιακή περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στο ύψος του Φλοίσβου.

Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια, για να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός τον Νοέμβριο του 2018.

Εμφανίσθηκαν τότε 6 υποψήφιοι αγοραστές κανένας όμως δεν προσέφερε περισσότερα από 6,5 εκατ. Ευρώ.

Παρενέβη τότε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώντας το τίμημα εξαιρετικά χαμηλό και αποφάσισε να πραγματοποιήσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, ζητώντας από μία ανεξάρτητη επιτροπή να αποτιμήσει την πραγματική αξία του ακινήτου.

Μετά τη διεθνοποίηση της διαδικασίας που επέβαλε ο Γιάννης Στουρνάρας, στον δεύτερο διαγωνισμό πλειοδότησε μια Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία, η Golden Horizon η οποία προσέφερε -όχι 6,5 εκατ. Ευρώ αλλά- 12,556 εκατ. ευρώ, τιμή που ήταν κατά 46% υψηλότερη από την τιμή που η ανεξάρτητη Επιτροπή Αποτίμησης είχε θεωρήσει ως “εύλογη αξία”.

Η ίδια ισραηλινή εταιρεία πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε αποκτήσει από την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 5,1 εκατ. ευρώ το κτίριο της οδού Υπατείας στην περιοχή του Συντάγματος.

Προφανώς ο διαγωνισμός κατακύρωσε την Golden Horizon ως νικητή του διαγωνισμού και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος απλώς διερευνούσε τη δυνατότητα κάποιας μικρής περαιτέρω βελτίωσης του τιμήματος, όπως συνηθίζεται.

  • Εκείνη ακριβώς την στιγμή εμφανίσθηκε η …”εσωκομματική αντιπολίτευση” στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμαχώντας με ορισμένα άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου (ας τους ονομάσουμε συμπαθούντες του ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισαν όχι μόνον να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους για το αποτέλεσμα του (δεύτερου όχι του πρώτου) διαγωνισμού και με ασφαλιστικά μέτρα (!) να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την πώληση.

Ο Ισραηλινός Όμιλος εκεί που νόμιζε ότι είχε ως αντισυμβαλλόμενο τον πιο αξιόπιστο πωλητή της χώρας, την Τράπεζα της Ελλάδος, ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες νομικές επιπλοκές αφού συμμετείχε με επιτυχία σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό!! Προφανώς δεν βελτίωσε την προσφορά του περισσότερο από ένα συμβολικό ποσό των 140.000 Ευρώ ενώ η διοίκηση της ΤτΕ επεδίωκε βελτίωση της προσφοράς κατά 500.000 Ευρώ.

Ο Σύλλογος των Συνταξιούχων και τα συγκεκριμένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της κεντρικής μας τράπεζας, θεωρεί ότι κακώς η Τράπεζα της Ελλάδος πωλεί το ακίνητο γιατί είναι πιθανό ….η αξία του …να ανέβει στο μέλλον. Δεν είχαν διατυπώσει ανάλογες ενστάσεις στον πρώτο διαγωνισμό όταν ο φερόμενος ως πλειοδότης (με 6,5 εκατ. Ευρώ) ήταν ελληνικής καταγωγής.

Σήμερα που εμφανίσθηκε επενδυτής πρόθυμος να πληρώσει τα διπλάσια χρήματα και πολύ περισσότερα από τον δεύτερο πλειοδότη (που προσέφερε 9,5 εκατ. Ευρώ) κάποιοι ανακάλυψαν ότι …το “οικόπεδο -φιλέτο” δεν πρέπει να πωληθεί.

Η αξιοποίηση του ακινήτου μπορεί να περιμένει μία ακόμη …δεκαετία.

Οι δουλειές που θα δημιουργούνταν στον χώρο δεν απασχολούν αυτούς που έχουν λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ