Στις πολύ θετικές προοπτικές που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός, στον αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζει στις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καθώς και στη σημαντική στήριξη που προσφέρει στον κλάδο η Εθνική Τράπεζα, εστίασε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum.

Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε πως είναι εφικτό ο ελληνικός τουρισμός να εισφέρει στην ελληνική οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το τουριστικό εισόδημα ρεκόρ του 2019 και τελευταίο έτος προ πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Εθνική Τράπεζα στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 0,5-1 δισ. ευρώ ετησίως στον Τουρισμό, εξελίσσοντας διαρκώς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της προς το σύνολο των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, η Εθνική Τράπεζα στήριξε έργα και εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική που της προσφέρει η εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία της σε όλο το φάσμα των Τουριστικών δραστηριοτήτων και τραπεζικών εργασιών – από τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την παροχή σύνθετων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για μεγάλα έργα υποδομών – ο υγιής ισολογισμός της και πάνω απ’ όλα η διαχρονική σχέση και η εμπιστοσύνη των πελατών της.

Επίσης, ο κ. Καραμούζης στάθηκε στις πολύ θετικές προοπτικές που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός και το 2023, τις οποίες επιβεβαιώνουν τόσο οι πρόδρομοι δείκτες, όσο και η σχετική τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει η Εθνική Τράπεζα. Βάσει της πρόσφατης έρευνας της ΕΤΕ, τα ελληνικά ξενοδοχεία αναμένουν άνοδο των πωλήσεων της τάξης του 10% για το 2023, με την υψηλότερη άνοδο να αναμένεται σε νησιωτικούς προορισμούς (+13% έναντι +7% για αστικούς) και ξενοδοχεία 4-5 αστέρων (+11% έναντι +8% για λοιπά).

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο κ. Καραμούζης, το 2023 παραμένει άλλο ένα έτος σημαντικών προκλήσεων τόσο στην πλευρά της ζήτησης, καθώς αβέβαιη παραμένει η διάρκεια και η ένταση της γεωπολιτικής ανασφάλειας, όσο και στην πλευρά της προσφοράς, με τα ελληνικά ξενοδοχεία να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυξημένο ενεργειακό κόστος (πιεστικό πρόβλημα συγκυρίας για το 80% του κλάδου βάσει της έρευνας της ΕΤΕ) και ελλείψεις εργατικού δυναμικού (πιεστικό πρόβλημα συγκυρίας για τα 2/3 του κλάδου).

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε πως σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πληθώρα νέων προκλήσεων και ευκαιριών, η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του ελληνικού τουρισμού σε βάθος χρόνου προϋποθέτει μεθοδική και βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και αναβαθμίζοντας διαρκώς το προϊόν του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ