Την απόφαση να καταργήσει τον παλιό εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο εξακολουθούν να «λιμνάζουν» χιλιάδες υποθέσεις ρύθμισης χρεών, εμποδίζοντας τη διενέργεια πλειστηριασμών από πλευράς τραπεζών και servicers, έλαβε η κυβέρνηση. 

Σε σχετική τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπεται η κατάργηση της επίμαχης πλατφόρμας, με τις εκκρεμείς υποθέσεις να πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν εκ νέου στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης του νέου πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020. «Για τις εκκρεμείς αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017, στις οποίες δεν επιτεύχθηκε συμφωνία αναδιάρθρωσης, παρέχεται αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να υπογραφεί σύμβαση αναδιάρθρωσης, σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας, παύουν αυτοδικαίως στο στάδιο που ευρίσκονται και τεκμαίρεται ότι έχουν περατωθεί ως άκαρπες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης, η νέα πλατφόρμα που πλέον έχει ανεβάσει ρυθμούς αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα τους. «Φτιάξαμε κάτι που δεν υπάρχει, μία πλατφόρμα που το σύνολο του συστήματος δίδει λύσεις. Υπήρξε ενδιαφέρον από τον κόσμο και τώρα εισερχόμαστε σε μία ομαλότητα. Αποτελεί όπλο στη διαχείριση των δανείων. Κατ’ ουσία τώρα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, με την γενική διευθύντρια λιανικής, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas, κυρία Αλεξάνδρα Φατσέα, να προσθέτει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο που λειτουργεί με διαφανή και δίκαιο τρόπο. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα τέλη Μαρτίου είχαν υποβληθεί 3.074 αιτήσεις, ενώ για 1.708 από αυτές που αντιστοιχούν σε συνολική οφειλή, ύψους 373 εκατ. ευρώ, υπήρχε ήδη προτεινόμενη διευθέτηση από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Από αυτές τις 1.708 αιτήσεις, οι 967 αναφέρονται σε πολυμερή αναδιάρθρωση και οι 666 αφορούν μόνο σε διμερείς διακανονισμούς μεταξύ του οφειλέτη και των κρατικών φορέων, ενώ 75 συνήφθησαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης.

Πολύ σημαντικό είναι ότι σε 468 περιπτώσεις η πρόταση διακανονισμού των πιστωτών έχει ληφθεί από τους οφειλέτες και σε 205 περιπτώσεις έγινε αποδεκτή, με μέσο κούρεμα χρέους περίπου 28%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ