Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) έγινε η τελευταία νομισματική ρυθμιστική αρχή που εκπόνησε επίσημα ένα σχέδιο για ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ( CBDC ), καθώς θα ξεκινήσει τη δοκιμή το συντομότερο δυνατό στις αρχές του 2021.

Η έκθεση, που ονομάζεται “Προσέγγιση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στο ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας”, κυκλοφόρησε την Παρασκευή, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της στάσης της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την κυκλοφορία ενός ψηφιακού γεν.

  • «Από την άποψη της διασφάλισης της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας των συνολικών συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού, η τράπεζα θεωρεί σημαντικό να προετοιμαστεί διεξοδικά για να ανταποκριθεί στις αλλαγές των συνθηκών με τον κατάλληλο τρόπο», δήλωσε η BoJ στην έκθεση.

To CBDC θα συμπληρώσει την οικονομία μετρητών 

Η ρυθμιστική αρχή επικεντρώνεται στο να κάνει το CBDC γενικό σκοπό με πιθανούς χρήστες που κυμαίνονται από εταιρείες έως νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτό, ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα θα συμπληρώσει την υπάρχουσα νομισματική οικονομία αντί να βουλώσει.

  • «… Αν τα μετρητά σε κυκλοφορία μειωθούν απότομα στο μέλλον, ίσως χρειαστεί να αντισταθμίσουμε τη μείωση με την έκδοση CBDC», πρόσθεσε η έκθεση.
  • «Ανεξάρτητα από την κατάσταση, θα ήταν σκόπιμο να εκδοθεί CBDC για τη βελτίωση των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού της Ιαπωνίας .»

Ωστόσο, η νομισματική ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει να εκδώσει δημόσια CBDC.

  • «Ενώ η BOJ δεν έχει προς το παρόν σχέδιο να εκδώσει CBDC, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε διεξοδικά για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές των συνθηκών», σημείωσε η έκθεση.

Η BoJ συμμετέχει σε μια σειρά από άλλες κεντρικές τράπεζες για να ξεκινήσει επίσημα τον έλεγχο των CBDC. 

Οι κεντρικές τράπεζες της Νότιας Κορέας , της Γαλλίας και της Σουηδίας είναι μόνο μερικές από τις πολλές που δοκιμάζουν το ψηφιακό fiat.

Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολύ πίσω από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) καθώς ολοκλήρωσε την ανάπτυξη και τώρα μαζικά δοκιμάζει το ψηφιακό γιουάν.

Επιπλέον, η BoJ ηγείται μιας κοινοπραξίας κορυφαίων κεντρικών τραπεζών στη μελέτη της σκοπιμότητας της εγκατάστασης ενός CBDC που πρόσφατα δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει τα οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων στην εφαρμογή των νομισματικών πολιτικών.

UNCHAIN

Βαγγέλης Τσάπας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ