Για 11η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργανώνουν το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum, το οποίο και φέτος θα πραγματοποιηθεί μαζί με τα Greek Exports Awards 2023.

Η Τελετή Απονομής των Greek Exports Awards 2023 διεξάγεται υβριδικά,  με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental και μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

Στο δεύτερο πάνελ με τίτλο: «Η αντιμετώπιση των κινδύνων που διαμορφώνουν στις χώρες εξαγωγής οι γεωπολιτικές συνθήκες –  Χρηματοδότηση και Ασφάλιση Εξαγωγικών Πιστώσεων: Τα νέα προγράμματα που προσφέρονται στους εξαγωγείς»  έγιναν ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Σε αυτό συμμετείχαν οι: Teemu Lehtinen Γενικός Γραμματέας του Ελληνοφινλανδικού Επιμελητηρίου, Ευστάθιος Λιακόπουλος Founder & CEO, Building Solid Success, Νάντια Μπρέγιαννη Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών, Export Credit Greece, Χρήστος Φαρμάκης Γενικός Σύμβουλος Α΄ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Δρ Βασίλειος Σιταράς Σύμβουλος ΟΕΥ, Υπουργείο Εξωτερικών.

Συντονιστής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης CEO, ethosGROUP.

Δρ. Βασίλειος Σιταράς: Το επιχειρείν πέρα από τα σύνορα και ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές μοιάζει με μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά που εγκυμονεί κινδύνους. Το country risk μπορεί να περιλαμβάνει οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Υπάρχουν κίνδυνοι για τους εξαγωγείς, και μιλάμε για το χειρότερο σενάριο ακόμη και να χάσεις μια αγορά. Πχ όπως η αγορά του Ιράν που χάθηκε πριν από πολλές δεκαετίες. Μια στρατηγική μη διαχείρισης είναι πολύ επεικίνδυνη για μια εταιρεία. 

Teemu Lehtinen: Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής για την Φινλανδία ήταν αρκετές καθώς έχασε ένα μεγάλο κομμάτι. Οι εισαγωγές στο φυσικό αέριο έπεσαν στο μηδέν. Τελικά στην φινλανδική αγορά τα ελληνικά πρϊόντα είναι πολύ λίγα. Θα μπορούσαν να μπούνε ελληνικά φυσικά προϊόντα, όπως cosmetics, βιολογικές καλλιέργειες κτλ. Οι φινλανδικές εταιρείες τεχνολογίας είναι γνωστές, όχι όμως οι ελληνικές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να παντρέψουμε αυτόν τον κλάδο που αποτελεί γρήγορο επιχειρείν. Να εξαχθεί γνώση και υπηρεσίες, έτοιμα λογισμικά. Θα άξιζε να το δούμε.

Χρήστος Φαρμάκης: Οι ελληνικές επιχειρήσεις που ήταν τοπικά παρούσες στη Ρωσία ήταν λίγες και δεν είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στη Ρωσία υπήρχαν 3.000 επιχειρήσεις – θυγατρικές ξένων επιχειρήσεων. Το γεωπολιτικό ρίσκο ήταν αυξημένο και δεν το είχαν λάβει υπόψιν. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν συμμετάσχει μαζικά στο Σπίεφ στην Πετρούπολη, που αποτελεί το ρωσικό Νταβός. Πρακτικά οι επιχειρήσεις -πολλές φορές- είναι απροετοίμαστες μπροστά σε ένα γεωπολιτικό γεγονός. Η ρωσική κυβέρνηση έλαβε πολύ γρήγορα μια σειρά μέτρων. Επέβαλε περιορισμό κίνησης κεφαλαίων. Το γεωπολιτικό ρίσκο ευκολότερα μπορεί να το εκτιμήσει όχι η επιχείρηση αλλά ένα fund. Την ανάγκη ολιστικής και σφαιρικής αντιμετώπισης των θεμάτων δεν μπορούμε να την δούμε ξεχωριστά. 

Νάντια Μπρέγιαννη: Η Export Credit Greece έχει αλλάξει νομική μορφή είναι ανώνυμη εταιρεία και εποπτεύεται από το ΥΠΕΞ και προσπαθούμε να εναρμονιζόμαστε με καλές πρακτικές. Όλα τα εργαλεία και προϊόντα θέλουμε και αρχίζουμε να τα βγάζουμε στην αγορά ώστε να δημιουργούν στέρεες βάσεις για τον έλληνα επιχειρημιατια και να διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό. Τα προϊόντα τα οποία διαθέτουμε και προσφέρουμε στην αγορά διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται αναλόγως. Από την μια μεριά υπάρχει η ασφάλεια πιστώσεων έναντι πολιτικών κινδύνων και ο ευρύτερος πυλώνας, αυτός της εγγυοδοσίας που αποτελεί μία μεγάλη ομπρέλα. Βλέπετε ότι υπάρχει ποικιλία προϊόντων που ανάλογα με τις συνθήκες παρέχονται πλεονεκτήματα. Οι ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων διασφαλίζουν τις ταμειακές ροές.

Ευστάθιος Λιακόπουλος: Είμαστε σε κρίση τα τελευταία 14 χρόνια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κρίση δεν είναι μια κατάσταση αιφνίδια και θα φύγει από κοντά μας, αλλά μάλλον πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα στις κρίσεις. Το σύστημα δίδει εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 90 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα θα είναι σύνθετα και πολλές επιχειρήσεις δεν ξέρουν ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσουν. Όσοι ήταν οργανωμένοι πρόλαβαν και υπέβαλλαν αιτήσεις συμμετοχής από τον πρώτο κύκλο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι οργανωμένες στο έπακρο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στα πιο πολλά ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ