Ομιλία – Παρουσίαση με τίτλο:  «Ο κλάδος των ΑΕΕΧ στο Χρηματιστήριο Αθηνών» πραγματοποίησε στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης ο κ. Βασίλειος Κλέτσας Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Trust ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ και αναφέρθηκε στις Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και τον ρόλο που διαδραματίζουν για τον αποταμιευτή.

Ο κ. Κλέτσας στην αρχή της ομιλίας του έκανε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το τι συνέβη ιστορικά και ο κλάδος οδηγήθηκε σε συρρίκνωση. 

“Κάποτε ο κλάδος είχε 30 εισηγμένες, τώρα έχει μόνο μια, την ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Η πρώτη φορά που εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο ήταν το 1973, ενώ έως το 1990 ήταν συνολικά 5 οι εταιρείες που είχαν εισέλθει σε αυτό. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 μπήκαν άλλες 11 και από 1999 και μετά υπήρχε μια μεγάλη εισροή, για να καταλήξουμε το 2005 να έχουμε την τελευταία είσοδο”.

Αναλύοντας τους λόγους της συρρίκνωσης ο κ. Κλέτσας είπε αρχικά ότι:

“Ο κλάδος ήταν ο μεγάλος χαμένος της χρηματιστηριακής φούσκας. Το 1997 υπήρχαν 16 εισηγμένες με κεφάλαιa 489 εκατ., ενώ αργότερα έφθασαν τα 4,2 δις ήτοι 10% των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Το 2002 υπήρξε μια εισροή νέων εταιρειών και έφθασαν τις 24, όμως τα κεφάλαια έπεφταν λόγω της δραματικής μείωσης τιμών” .

“Το 1999 το μέσο premium των εταιρειών ήταν 43% πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες είχαν τοποθετηθεί σε εξωφρενικές τιμές οι οποίες κατέρρευσαν” τόνισε. 

Οι χρηματιστηριακές φούσκες, κατά τον ίδιο, έχουν 3 κοινα χαρακτηριστικά:

1. Εθνική υστερία

2. Δεν ξέρεις πότε θα σκάσουν

3. Όταν σκάσουν, την πληρώνουν όλοι, όχι μόνο οι τελευταίες εταιρείες που έτσι κι αλλιώς έκλεισαν, αλλά και οι καλές εταιρείες που υπήρχαν. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Κλέτσας αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν την περίοδο κοντά στο millenium, για απορρόφηση εταιρειών: “Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δόθηκαν φορολογικά κίνητρα για απορρόφηση εταιρειών από τις μητρικές τους. Αυτό αποτέλεσε ένα αρνητικό μομέντουμ καθώς εταιρείες έφυγαν από το ταμπλό. Από το 2008-2010 οι εταιρείες μετατράπηκαν σε Α/Κ και παραμείναμε μόνο εμείς και η ΑΙΟΛΙΚΗ, η οποία αργότερα μετατράπηκε επίσης σε Α/Κ.

Τι συνετέλεσε σε αυτό; To 2000 επικρατούσε η πεποίθηση ότι οι εταιρείες έχουν πολύ μεγάλα discounts. Σκεφτείτε ότι τωρα τα discounts είναι στο 7%, τότε ήταν στο 15-20%” είπε.

Κάποιοι ακόμη λόγοι συρρίκνωσης του κλάδου, όπως δήλωσε, ήταν το γεγονός πως αν και υπήρξαν διευκολύνσεις προς τις εταιρείες για την εισαγωγή τους, σταμάτησαν οι δημόσιες εγγραφές, ενώ το οικοσύστημα της Κεφαλαιαγοράς, επέδειξε και επιδεικνύει μια αποστροφή σε επενδυτικά σχήματα κλειστού τύπου.

Λόγοι συρρίκνωσης: 1. Σύσταση και εισαγωγή νέων ΑΕΕΧ σε περιβάλλον ήδη υψηλών αποτιμήσεων και προσδοκιών, 2. φορολογικά κίνητρα για απορροφήσεις εταιρειών 3. εσφαλμένη συσχέτιση ΑΕΕΧ με μεγάλα discounts 4. η παύση των Δημόσιων Εγγραφών 5. Έλλειψη του ενδιαφέροντος του ελληνικού οικοσυστήματος για επενδυτικά σχήματα “κλειστού τύπου”

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κλάδου ο κ. Κλέτσας ανέφερε τα εξής:

Στα πλεονεκτήματα συμπεριέλαβε το γεγονός ότι οι ΑΕΕΧ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισροές και εκροές που γίνονται κάθε μέρα στα funds “και αυτό μακροπρόθεσμα δίνει αξία” σύμφωνα με τον ίδιο. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι επίσης ότι αυτές οι εταιρείες δίνουν μέρισμα, ενώ παράλληλα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από το 2000-2010 διευκολύνουν την είσοδο στο ΧΑ.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, οι ΑΕΕΧ παρουσιάζουν χαμηλή ρευστότητα μετοχών σύμφωνα με τον κ. Κλέτσα. Σχετικά με το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο “αυτό είναι στη μέση, καθώς για κάποιους είναι αρνητικό καθώς θεωρούν ότι σπαταλά management time. Εγώ όμως πιστεύω ότιη  πειθαρχία που επιβάλλεται σε βοηθά όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις”.

Τελος ο κ. Κλέτσας εισηγήθηκε 3 σημεία για την ανάκαμψη του κλάδου:

  1. H ύπαρξη μακροπρόθεσμων κεφαλαίων

2. Η κινητοποίηση οικοσυστήματος – υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις 

3. Οι νέες εισαγωγές στο ΧΑ. Όπως είπε “εάν δεν υπάρχει ένα ζωντανό χρηατιστήριο είναι δύσκολο να πείσεις τα επενδυτικά σχήματα να πάρουν το ρίσκο της ελληνικής χρηματαγοράς”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ