Σημαντική αύξηση του ποσοστού των ανακοπών ως απόρροια της απόφασης του Αρείου Πάγου να… άρει τη νομιμότητα των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο, με οκτώ στις 10 αιτήσεις, ωστόσο, να απορρίπτονται από τα αρμόδια δικαστήρια.

«Οι δύο αιτήσεις που γίνονται αποδεκτές εκδίδονται από δικαστήρια ως επί το πλείστον της περιφέρειας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που, ίσως, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι πως υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει πως οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και άλλες 11, οι οποίες αποφαίνονται το αντίθετο». 

Στην αμφισημία, αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, είχε εστιάσει προσφάτως και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, αναφέροντας από το βήμα της Βουλής πως «μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στο Εφετείο Λάρισας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα κ. ο. κ.». 

Το επίμαχο ζήτημα, δεδομένου ότι θεωρείται γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα σε αυτή διάσταση, καλείται να ξεδιαλύνει το δεύτερο 10ήμερο του προσεχούς Ιανουαρίου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε, ωστόσο, εγχώριοι, αλλά και διεθνείς φορείς εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο, τόσο του εκτροχιασμού των business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος – ενόσω, μάλιστα, εκκρεμεί και η σχετική απόφαση της Eurostat – όσο και του πλήγματος στην κουλτούρα πληρωμών, οδηγώντας ακόμη και σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ