Το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει έναν θετικό προσανατολισμό για το μέλλον της Ευρώπης, αφού έχουν θεσμοθετηθεί αυστηρές δικλείδες προκειμένου οι πόροι του να διατεθούν από τα κράτη-μέλη με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σε αυτήν τη διαπίστωση συμφώνησαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με προσκεκλημένο τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη.

«Πρόθεση της ΕΕ είναι να τελειώσει η εποχή των μνημονίων και της λιτότητας και να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα συνδυάσουν τις ανάγκες της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας, με έναν τρόπο που θα εγγυάται μία καλύτερη ζωή για όλους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Έλληνα ευρωβουλευτή.

Ήταν θέση όλων των ομιλητών πως «δεν υπάρχει λύση χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, χωρίς τα νέα εργαλεία της κυκλικής οικονομίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πράσινο πρόσημο, ενώ πρέπει να γίνει στόχος όλων η σημαντική μείωση της οικονομικής και ενεργειακής φτώχειας, καθώς και ο επαναπροσανατολισμός του τουρισμού».

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αυθαίρετη τοποθέτηση αιολικών πάρκων, κοινή θέση των ομιλητών ήταν ότι τα προβλήματα ανακύπτουν όταν τίθενται στόχοι με μόνο κριτήριο το κέρδος, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την άποψη των τοπικών κοινωνιών και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός των ΑΠΕ.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Παλεύουμε σε ένα δύσκολο παρόν με εργαλεία του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το χωροταξικό Σουφλιά ως προς τη χωροταξία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εργαλεία εξαρχής προβληματικά που δημιουργήθηκαν σε συνθήκες ξένες με το σήμερα και όσα πια έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, η Ελλάδα θα λάβει στα επόμενα χρόνια περί τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 12,6 δισ. σε δάνεια και τα 16,4 δισ. σε επιχορηγήσεις για έργα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026. Επίσης, θα λάβει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από άλλα ταμεία, όπως αυτό της Δίκαιης Μετάβασης, 20 δισ. από το ΕΣΠΑ και άλλα 20 δισ. από την ΚΑΠ. Συνολικά, δηλαδή, «θα λάβουμε ποσό ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας μας σε ενισχύσεις, που μπορεί να συγκριθεί σε ύψος και σημασία μόνο με το Σχέδιο Μάρσαλ, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίστηκε.

Γενικό συμπέρασμα ήταν πως η ορθή χρήση των πόρων που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μία μοναδική ευκαιρία για μία νέα αρχή που δεν μπορούμε να χάσουμε, ούτε ως Ευρώπη ούτε ως Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ