Πτώση δίχως φρένο καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπαρασυρόμενο από τις διεθνείς αγορές, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Βουτιά άνω του 9% κατέγραφε μετά τις 16.00 το Χ.Α., στις 817,70 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου συρρικνώνεται από τα επίπεδα των 61,37 δισ. την Παρασκευή σε 56,6 δισ. ευρώ σήμερα.

Βαρύτατο πλήγμα γνώρισε ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές της Πειραιώς  να χάνουν -14,24% και της Εθνικής -10,27%.

Η ΔΕΗ έχανε νωρίτερα -10,98%, ο ΟΛΠ -10,47% και η Aegean Airlines  -9,47%.

Ο κλάδοι πρώτων υλών, εμπορίου και προϊόντων προσωπικής φροντίδας κατέγραψαν απώλειες άνω του 10% και άνω του 9% έχαναν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής.

Οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 9%, ενώ άνω του -8% κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και ΕΥΔΑΠ.

Διεθνείς αγορές

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 420 δισεκ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά κατά 4,2% με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση του από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κατέγραφαν από τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν από 7,4% έως 12,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 5,4%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών –που τείνουν να επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη– σημείωσαν νωρίτερα πτώση μεταξύ 4-5%.

«Η σημερινή ημέρα καθιστά πολύ σαφές ότι οι αγορές ήταν υπερβολικά αισιόδοξες», δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank. «Σίγουρα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να βρισκόμαστε στο όριο αντιστροφής της μακροπρόθεσμης τάσης».

Οι γερμανικές μετοχές, που συνδέονται στενά με την Κίνα λόγω των εξαγωγών, καταγράφουν πτώση 3% παρά την ανακοίνωση της έρευνας Ifo που έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε απρόσμενα τον Φεβρουάριο, περιορίζοντας τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Πετρέλαιο

Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου λόγω των κινδύνων που θέτει για την παγκόσμια ζήτηση η εξάπλωση της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας εκτός Κίνας.

Στις 13:35 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, διαμορφώθηκε στα 56,09 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, σημειώνοντας πτώση 4,12% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό (WTI) για τον ίδιο μήνα υποχώρησε κατά 3,93% στα 51,28 δολάρια, έχοντας διαμορφωθεί νωρίτερα στα 51,24 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 4,01%.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ