Επί σειρά ετών η Folli Follie δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις εμφανίζοντας διογκωμένο κύκλο πωλήσεων εμφανίζοντας πλασματική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως πιθανολογείται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που διέταξε την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των στελεχών της εταιρίας.

Οι δικαστές του Συμβουλίου δέχονται με το βούλευμα τους (αριθμός 4632/2018) την πρόταση του επίκουρου οικονομικού Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία και καταθέσεις από την έρευνα που διενεργεί, αναφέρει ότι από το 2007 και ενδεχομένως και προγενέστερα, η εταιρία εξαπατούσε τους επενδυτές της. Σύμφωνα με όσα τονίζονται στο βούλευμα ο υπό διερεύνηση όμιλος «έκτιζε» ενοποιημένους ισολογισμούς με «ψευδή στοιχεία» για αδιανέμητα κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, πωλήσεις και αποθέματα. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα που έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

Στην πρόταση του προς το δικαστικό Συμβούλιο ο κ. Δραγάτσης περιλαμβάνει την ένορκη κατάθεση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα η οποία επικαλείται τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο του οίκου Alvarez & Marsal η οποία πριν λίγες ημέρες παρέδωσε προκαταρκτικό πόρισμα στην Επιτροπή. Η μάρτυρας τονίζει στον εισαγγελικό λειτουργό ότι σύμφωνα με τον ελεγκτικό οίκο, εντοπίζονται περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών αρχής γενομένης από το έτος 2001.

Ο οίκος επίσης αναφέρεται σε «εξ’ολοκλήρου εικονικές συναλλαγές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών» μέσω ελεγχόμενων εταιριών που για λογιστικούς λόγους θεωρούντο «τρίτα πρόσωπα». Μάλιστα ο οίκος τονίζει ότι όλες οι ελεγχόμενες εταιρίες που εντόπισε έχουν έδρα Χονγκ Κονγκ. Μέχρι στιγμής ο ελεγκτικός οίκος, σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Κούρκαφα, διαπιστώνει την ύπαρξη 27 τέτοιων εταιριών οι οποίες ελέγχονται ή ελέγχονταν από υπαλλήλους της FF Grup Asia (FFGA)οι οποίες εμφανίζονται να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες προϊόντων μεταξύ τους σε ένα σύστημα που οι υπάλληλοι της εταιρίας ονόμαζαν “Marry Go Round” και αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές ενίοτε των ίδιων προϊόντων με σκοπό την αύξηση εσόδων και κερδών. Κατά το προσωρινό πόρισμα του Οίκου ,σε ποσοστό 90% οι πωλήσεις που εμφανίζουν εταιρίες FFGA την περίοδο 2007-2015 έγιναν μέσω του “Marry Go Round” και αφορά ποσό 3,2 δις δολάρια. Το υπόλοιπο 10% των πωλήσεων αφορά πολλούς και διαφορετικούς πελάτες που δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενες εταιρίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ