Τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη 8,5% στην Ευρωζώνη το 2021 έχει πετύχει η Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν αναθεώρησε ανοδικά όμως και τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος στο 4,9% και στο 3,5% το 2023, αλλά βλέπει και άνοδο του πληθωρισμού κατά 3,1% φέτος και πτώση στο 1,1% τον επόμενο χρόνο.

Η Επιτροπή αναφέρει, ότι η μεγάλη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2021 (από το 7,1% στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), οφείλεται στην πορεία του τουρισμού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Αναφέρει ακόμα, ότι μαζί με τον τουρισμό, ανάκαμψη είχαμε και στη βιομηχανία η οποία αποτυπώνεται στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα διαχυθεί σταδιακά μέσα στο 2022 σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του καλαθιού της νοικοκυράς μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου.

Με αυτό το δεδομένο η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 3,1% για φέτος για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,1% το 2023.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση στον πληθωρισμό κυρίως λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Μοχλός της ανάπτυξης για φέτος θα είναι οι επενδύσεις και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στους κινδύνους για την ανάπτυξη η Κομισιόν εντοπίζει την περιορισμένη τουριστική ροή στο ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας κοντά στο καλοκαίρι. Ωστόσο θεωρεί περιορισμένο τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής των ελληνικών επιχειρήσεων από τον εισαγόμενο πληθωρισμό από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Αντίθετα θεωρείται ότι οι εξελίξεις στο ΑΕΠ θα είναι καλύτερες του αναμενομένου αν οι συσσωρευμένες καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 36 δισ. ευρώ κατά τους μήνες της πανδημίας θα ενισχύσουν την οικονομία. Λόγος της ταχύτερης ανάπτυξης είναι και η ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση των εξαγωγών οι οποίες όπως σημειώνεται έχουν πολύ καλή πορεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ