Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν έχουν ταβάνι και ότι στα επόμενα χρόνια “θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τον “πήχη” που έχουν θέσει οι ελληνικές κυβερνήσεις ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα” και να διαλύσουν τις όποιες δυσμενείς συνέπειες της κρίσης σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος. “Αν πυροδοτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, νομίζω πως οι θετικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες” σημειώνει, ενώ αφού επισημαίνει ότι ο μικρός κλήρος στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και άρα και της τιμής τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού, καταθέτει πρόταση για διάθεση μεγάλων γαιών ιδιοκτησίας του Δημοσίου σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα αναπτύξουν καλλιέργειες μεγάλης έκτασης και μεταποιητικές επιχειρήσεις (ρίχνοντας έτσι το κοστολόγιο).

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι “δεν θεωρεί καθόλου συγκυριακή την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 13% στο πρώτο τρίμηνο του 2018” και θεωρεί πως η τάση θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ερωτηθείς για το έργο της διμερούς επιτροπής Ελλάδας-πΓΔΜ που εντός της επόμενης τριετίας καλείται να διευθετήσει τα προβλήματα στις εμπορικές επωνυμίες, ο ίδιος σημειώνει πως “δεν μπορεί να διανοηθεί” ότι η διαδικασία αυτή θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες. Προσθέτει ότι δυστυχώς πολλές επωνυμίες δεν κατοχυρώθηκαν εγκαίρως κι αυτό που προέχει είναι η σωστή διαπραγμάτευση στο επόμενο εξάμηνο, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξει τον τρόπο καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων στις αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς “δεν πρέπει αυτές (οι επιδοτήσεις) να γίνονται μπούμερανγκ”, ωφελώντας μεν τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά “χτυπώντας” τυποποιητές, μεταποιητές και εξαγωγείς.

Δηλώνει ικανοποιημένος από τα αντανακλαστικά των ελληνικών εμπορικών και οικονομικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, όταν ανακύπτει κάποια έκτακτη κατάσταση για τις ελληνικές εξαγωγές, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αν και σημειώνει ότι τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) είναι δυστυχώς υποστελεχωμένα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να κλείσουν αυτά τα κενά.

Επίσης αναφέρει ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και οι κερδοφόρες να πιέζονται, ενώ μεγάλο πρόβλημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα είναι το brain drain, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα έχουν ως αποτέλεσμα να μη μένουν πολλά στα “χέρια” των στελεχών, με αποτέλεσμα αυτοί να μεταναστεύουν μαζικά και να εργάζονται μάλιστα για τον ανταγωνισμό.

ονίζει ότι οι εξαγωγές από τη Βόρεια Ελλάδα κατέχουν πολύ υψηλό ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο γεννηθείς το 1958 Γιώργος Κωνσταντόπουλος διαδέχτηκε τον δρα Κυριάκο Λουφάκη στο “τιμόνι” του ΣΕΒΕ στις 4 Ιουνίου, έπειτα από την εκλογική και καταστατική συνέλευση του φορέα τον περασμένο Μάιο, η οποία αποφάσισε ακόμη την τροποποίηση του καταστατικού του με κεντρικό θέμα την αλλαγή τής επωνυμίας του, ώστε να απαλειφθεί από αυτή το “Βορείου Ελλάδος”, καθώς θεωρείται ότι η εμβέλειά του είναι πανελλαδική. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ, γιατρός και επιχειρηματίας, έχει διατελέσει πανεπιστημιακός καθηγητής, βουλευτής επί δωδεκαετία και υφυπουργός Υγείας (2004-2009). Η επιχείρηση της οικογένειας Κωνσταντόπουλου, η Κωνσταντόπουλος Α.Ε – “OLYMP”, έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα κι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς της χώρας, ενώ οικογένεια δραστηριοποιείται και στον κλάδο του τουρισμού, μέσω του πεντάστερου ξενοδοχείου “Cavo Olympo” στην Πλάκα Λιτοχώρου στην Πιερία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ