Η ανοσολόγος Ειρήνη Αθανασάκη, η οποία είναι καθηγήτρια Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μία τεχνολογία εμβολίων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εμβολίου και κατά του νέου κοροναϊού. Στις 28 Μαρτίου, η ερευνήτρια έστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη, ζητώντας χρηματοδότηση.

‘Όπως αναφέρει επί λέξει, «με την παρούσα επιστολή κάνω έκκληση στην Περιφέρεια Κρήτης για μία χρηματοδότηση της τάξεως των 80-100.000 ευρώ για την τελειοποίηση και εφαρμογή εξατομικευμένου εμβολίου ενάντιο στον κοροναϊό. Είμαστε πρωτοπόροι αλλά επειδή η τεχνολογία που προτείνουμε δεν περιλαμβάνει «φάρμακο», οι εταιρείες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον».

Ακόμη αναφέρει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Υποστηρίζει ακόμη ότι έχει αποστείλει σχετικό άρθρο σε έγκριτο διεθνές περιοδικό και περιμένει απάντηση.


Η κα Αθανασάκη έλαβε Δίπλωμα Master Βιοχημείας (Maitrise de Biochimie, 1982) από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Paris VI) των Παρισίων και Διδακτορικό Δίπλωμα Ανοσολογίας (Ph.D in Immunology, 1988) από το Πανεπιστήμιο της Alberta στο Edmonton του Καναδά. Η διδακτορική διατριβή αφορούσε τον ρόλο των Τ λεμφοκυττάρων και των προϊόντων αυτών στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Από το 1988 μέχρι το 1991 ήταν ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ηράκλειο Κρήτης. Το 1992 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 1997 εξελίχθηκε στην βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και το 2007 στην βαθμίδα της Καθηγήτριας στο ίδιο Τμήμα.

Τα τελευταία χρόνια, διεξάγει έρευνα στα λεγόμενα εξατομικευμένα εμφυτεύσιμα εμβόλια και έχει αναπτύξει εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα, αναφέρεται σε δημοσιεύσεις ότι εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ποντίκια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στην ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος του κάθε ατόμου.

Προφανώς, εμείς δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε πόσο βάσιμα είναι όλα αυτά, που αναφέρει η κα Αθανασάκη – ούτε υποψιάζομαι και ο περιφερειάρχης Κρήτης. Μήπως, πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ώστε να αξιολογήσουν το έργο της ερευνήτριας και αν αξίζει να χρηματοδοτηθεί;

Χωρίς όμως περιττή γραφειοκρατία. Εδώ ξοδέψαμε 11 εκατ. ευρώ για τη διαφημιστική εκστρατεία της πανδημίας και του «Μένουμε Σπίτι». Εμείς να μένουμε σπίτι μας, αλλά και οι υπεύθυνοι πρέπει να δράσουν υπεύθυνα…

Υ.Γ. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το σχόλιο της ερευνήτριας ότι οι εταιρείες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον, γιατί η τεχνολογία που προτείνει δεν περιλαμβάνει φάρμακο κρίνεται ως αβάσιμο. Διεθνώς, η έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων χρηματοδοτείται από φαρμακοβιομηχανίες. Πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η GSK, η Pfizer, η Johnson & Johnson, αλλά και μικρές, βιοτεχνολογικές εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες για εμβόλια κατά του κοροναϊού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μία δοκιμή σε ανθρώπους ξεκίνησε ήδη στις ΗΠΑ και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει στη Βρετανία.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ