Τις διαδοχικές παρατάσεις στη συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Κτηματολόγιο, που τρέχει για το 63% της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, τη σκυτάλη σε πρώτη φάση θα πάρουν η Αιτωλοακαρνανία και η Λακωνία, περιοχές στις οποίες θα παραταθεί αρχικώς η διαδικασία μέχρι τις 8 Ιουλίου. Αντίστοιχη παράταση θα λάβει και το Ηράκλειο, με νέα ημερομηνία τις 10 Ιουλίου, αλλά και η Χαλκιδική, έως τις 15 Ιουλίου. Η Κάρπαθος και η Κάσος πρόκειται να αξιοποιήσουν την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και έτσι θα υπάρξει και για τις συγκεκριμένες περιοχές παράταση, μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στο Δ.Σ. του Κτηματολογίου η μειωμένη συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων, που φτάνει μόλις το 14,62%, με αποτέλεσμα να κρίνονται αναγκαίες δραστικές και άμεσες ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται να δοθεί παράταση επιπλέον τριών μηνών σε όλες τις περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν ανά περιοχή να δοθεί παράταση έως και 3 μήνες (τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού) προκειμένου οι ιδιοκτήτες να έχουν το χρόνο και όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η σχετική προθεσμία είχε οριστεί στους 9 μήνες. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα στοιχεία, που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, το Κτηματολόγιο πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία για ένα ακόμη τρίμηνο.
Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί μόλις 1.842.941 δηλώσεις, εκ των οποίων το 16,60% ηλεκτρονικά. Πρωτιά συμμετοχής πάντως, με 35,76%, έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, ενώ τη σκυτάλη με 25,53% παίρνουν η Πρέβεζα, η Αρτα και η Λευκάδα. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία, με 17,87%, και ελάχιστα πιο χαμηλά βρίσκεται η Αρκαδία, με 17,45%. Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο, με 9,50%, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα, με 9,12%, ενώ Βοιωτία και Φωκίδα καταλαμβάνουν το 5,13%, με το μικρότερο ποσοστό να έχει η Μαγνησία και οι Σποράδες, το οποίο είναι μόλις 3,21%.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Οσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ