Ας το ξαναπούμε μία ακόμη φορά. Στο χθεσινό EuroWorkingGroup ουδεμία διαπραγμάτευση υπήρξε με τους «θεσμούς» ούτε φυσικά «φοβήθηκαν» οι δανειστές από τις απειλές της κυβέρνησης για την δήθεν «μονομερή νομοθέτηση» του νέου πλαισίου που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.
Στο EuroWorkingGroup συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για να διαπιστώσουν την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα ώστε να εισηγηθούν αναλόγως στους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup που θα συνεδριάσει την 4η Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Όσον αφορά το θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου ιδιωτών που οφείλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, η …δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση …μόνο κατ’ ελάχιστο αφορά τα όρια αντικειμενικών αξιών των κατοικιών, τα εισοδήματα και τις περιουσίες των δανειοληπτών.
Η πραγματική ουσία των συζητήσεων είναι ότι ο Βασιλιάς είναι γυμνός.
Η Ελλάδα οφείλει να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τραπεζικά δάνεια. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -ο μοναδικός συνομιλητής της κυβέρνησης στο θέμα των «κόκκινων δανείων»- αποφάσισε να δώσει ένα μεταβατικό χρονικό περιθώριο ενός έτους μέχρι την πλήρη και οριστική κατάργηση του καθεστώτος προστασίας από πλειστηριασμούς που ισχύει σήμερα.
- Η οριστική και πλήρης κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τραπεζικές οφειλές, προφανώς αφορά και τους δανειολήπτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σήμερα προστατεύονται με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο δηλαδή τις προβλέψεις του ν. Κατσέλη.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει με ακρίβεια για το πως θα διαχειριστεί αμέσως τώρα τους περίπου 170.000 δανειολήπτες που έχουν εκκρεμότητες με βάση τις διατάξεις του παλαιού νόμου Κατσέλη.
- Στο εξής δεν θα υπάρχουν δανειολήπτες δύο ταχυτήτων. Θα υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο προστασίας για όλους και χωρίς την παρεμβολή των δικαστηρίων.
Οι εκκρεμείς αυτές υποθέσεις να κριθούν για την επιλεξιμότητά τους από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργούν οι τράπεζες τώρα με βάση τα όρια και τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου Ιδιωτών που οφείλει να ψηφίσει η κυβέρνηση.
- Μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος, τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη δεν θα ισχύουν και προφανώς θα ανακαλείται αυτομάτως η προστασία από πλειστηριασμούς που απολάμβαναν μέχρι τώρα οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες.
Μέχρι να νομοθετήσει η κυβέρνηση το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών που θα τυγχάνει της απολύτου εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι ο ένας και μοναδικός επόπτης του τραπεζικού μας συστήματος, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν δικαίωμα να συζητήσουν, πολύ περισσότερο να αποφασίσουν την εκταμίευση των 974 εκατ. Ευρώ που αποτελούν μέρος των «μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους».
- Τα όρια αξίας της πρώτης κατοικίας, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο προσωρινής προστασίας αποτελούν -σημαντικές αλλά μόνο- λεπτομέρειες του μεταβατικού καθεστώτος.
Χθες στο EuroWorkingGroup ουδεμία «σκληρή διαπραγμάτευση» έλαβε χώρα. Η Κομισιόν ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την υλοποίηση των υποχρεώσεών της για να προχωρήσει η εκταμίευση των 974 εκατ. Ευρώ. Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών δεν θα εισηγηθούν στους Υπουργούς τους την υλοποίηση της επόμενης φάσης των μέτρων μεσοπρόθεσμης διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Το φουσκωμένο παγώνι που νομίζει ότι είναι κύκνος και διαπραγματεύεται σαν λύκος απλώς παραπλανά τους ψηφοφόρους του…
Κυριε Κώνστα καποιο νεο σχετικα με το ιασω.. Προβληματίζει η αλλαγή ιδιοκτησίας στο φαντ.. Πίεση σημερα με μεγαλο τουβλο..