Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης η κα Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) & του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ.

Η κα Λαζαράκου ανέφερε αρχικά ότι η θεματική που επελέγη είναι εξαιρετικά σημαντική όπως και οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Το κομμάτι της δραστηριοποίησης των funds αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συζήτηση σε διεθνές επίπεδο.

Εν συνεχεία η κα Λαζαράκου παρέθεσε τις προτάσεις-θέματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά την Ελλάδα η κα Λαζαράκου είπε ότι στις 31 Αυγούστου 2023 στη χώρα δραστηριοποιούνταν 186 ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια με χαρτοφυλάκια ύψους 11,3 δις, πράγμα που σημαίνει ότι σε οκτω μήνες είχαμε μια μεγάλη αλλαγή,  κυρίως σε εισροές με ομολογιακά κεφάλαια, ιδιαίτερα ελκυστικά στους επενδυτές.

Από 1.1.2023 εως 31 Αυγούστου 2023, υπήρξε αύξηση του γενικού δείκτη κατά 31,6%. Οι εναλλακτικές επενδύσεις δε, ανέρχονται σε 3,5 δις.

Απο 2021 και μετά σύμφωνα με την κα Λαζαράκου υπήρξε μια στροφή των Ελλήνων επενδυτών στα ελληνικά Α/Κ έναντι της παλαιότερης τάσης στα ξένα Α/Κ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον των Ελλήνων Επενδυτών στα Α/Κ και στόχος είναι η εμπιστοσύνη αυτή να διατηρηθεί, κυρίως εν όψει της αύξησης των υποχρεώσεων που έχουν οι διαχειριστές.

Αναφερόμενη στις αλλαγές που έρχονται η κα Λαζαράκου είπε ότι προχωρά με γρηγορους ρυθμούς η ένωση των κεφαλαιαγορών, διαμορφώνεται μια κοινή αγορά με κεντρικές βάσεις δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι η ένωση των κεφαλαιαγορών θα φέρει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς έναντι της διεθνούς.

Για να γίνουν όλα αυτά δυνατά, κατά την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαιτείται προσπάθεια μείωσης του κόστους και αύξησης της απόδοσης.

Ένα μεγάλος στόχος είναι σε αυτό το πλαίσιο να παραμείνει ελκυστική και ανταγωνιστική η ελληνική αγορά και να υπάρξει εξορθολογισμός του κόστους με το βλέμμα στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμμετέχει στις κοινές εποπτικές δράσεις που συμβαίνουν, ενώ παράλληλα εξετάζει όλα τα θέματα που αφορούν στο κόστος. “Ως επιτροπή έχουμε εκδώσει μια μελέτη που αφορά αυτά τα θέματα συγκεντρωτικά ή ανά κατηγορία επενδύσεων” είπε.

Και συνέχισε:

“Μεγάλο και εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της βιωσιμότητας και του Κανονισμού Γνωστοποιήσεων Αειφορίας (SFDR), έχουμε πολλές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα που αφορούν τις πρακτικές των τρόπων γνωστοποιήσεων που πρέπει να λαμβάνουν οι εταιρείες. Κατά την κα Λαζαράκου, η συμμόρφωση των εταιρειών προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να γίνεται σωστή αποτύπωση των θεμάτων αυτών στις γνωστοποιήσεις που απευθύνονται στους πελάτες.

Ένας σημαντικός κίνδυνος για την αγορά, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι ο κίνδυνος ρευστότητας. Την τελευταία περίοδο έχει εντατικοποιηθεί η συζήτηση για την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους διαχειριστές.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα στην ελληνική αγορά, η κα Λαζαράκου ανέφερε ότι μία πρώτη απαραίτητη κίνηση είναι η υιοθέτηση αυτών των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας. Πέραν των αναστολών εξαγορών, κατά την ίδια, είναι σημαντικό αυτά τα εργαλεία να υπάρχουν. Η κα Λαζαράκου επέστησε την προσοχή των επενδυτών και όλων των εμπλεκομένων καθώς όπως είπε θα πρέπει “να είμαστε σε εγρήγορση συνολικά για τις διαφοροποιήσεις που έρχονται στη νομοθεσία, οι αλλαγές είναι πιο εμφανείς σε μικρές αγορές όπως η ελληνική”.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ