Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται θετικές καθώς αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά τα οφέλη από το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν λάβει χώρα από το 2010 έως τώρα, ωστόσο για να συνεχιστεί το θετικό momentum είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα επενδυτικό σοκ, να δημιουργηθεί φιλικό κλίμα προς την επιχειρηματικότητα και η μείωση της ανεργίας, τόνισαν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Banking Forum της ΕΕΔΕ που γίνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο Hλίας Λεκκός, επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι «αποτέλεσμα αυτών είναι η συστηματική ανάκαμψη των εξαγωγών, η οποία τα τελευταία τρίμηνα αρχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, αρχίζει να αποκτά δυναμική μια διαδικασία ευρείας αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού τοπίου με συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ζητούμενο είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων που- ως ποσοστό του ΑΕΠ- έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας» είπε ο κ. Λεκκός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «προκειμένου να ανακάμψουν οι επενδύσεις στο 20,5% του ΑΕΠ θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 590 δισ. ευρώ έως το 2030».

Καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος είναι αφενός μεν η διατήρηση ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις -είτε εγχώριες είτε χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό- καθώς και η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της χρησιμοποίησης μέρους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την τόνωση κατά 50% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ