Θετική έκπληξη ήταν για την BNP Paribas τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της περασμένης Παρασκευής. Για την Axia Research τα tests μηδενίζουν τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές τους θέσεις και επιτρέπουν έτσι στον κλάδο να συνεχίσει την εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, στον δρόμο προς την πλήρη ομαλοποίηση του.

Σύμφωνα με τη BNP Paribas, τα τεστ αντοχής έκρυβαν μία θετική έκπληξη από την Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμπεριλήφθηκαν στο stress test της EBA αλλά «πέρασαν» επιτυχώς το stress test της ΕΚΤ. Η pro forma κεφαλαιακή θέση των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ισχυρή, και τονίζει πως παραδόξως η Πειραιώς σημειώνει μικρή μείωση στο δείκτη CET1 της τάξης του 4,8% μόνο.

Το αποτέλεσμα του stress test, ειδικά όταν εξετάζονται τα pro-forma μεγέθη, επιβεβαιώνει ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής και ότι μπορούν τώρα να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εκτέλεση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, αναφέρει από την πλευρά της η Axia Research σε νέα της έκθεση. Επιπλέον, όπως τονίζει, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αντιμετωπίσει τρία χρόνια ισχυρών πιέσεων χωρίς να υπάρξει απαραίτητα  ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν μέρος του κύριου δείγματος των 50 τραπεζών της ΕΒΑ, η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες περιορίζεται στους δείκτες κεφαλαίου, χωρίς περαιτέρω «χρώμα» στους πλήρεις αριθμούς.

Ωστόσο, όπως υπολογίζει η Axia, ο σημαντικότερος αντίκτυπος στους δείκτες κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών οφείλεται στον πιστωτικό κίνδυνο και στο υψηλότερο αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους. Το ενδιαφέρον είναι, ότι οι τράπεζες της ΕΒΑ που επικεντρώθηκαν περισσότερο στις εγχώριες δραστηριότητες, ή αυτές που παρουσιάζουν χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση των δεικτών κεφαλαίου.

Συνοψίζοντας, οι pro-forma δείκτες κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο το 2023 εκμηδενίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές τους θέσεις και επιτρέπουν έτσι στον κλάδο να πάρει ανάσα και να συνεχίσει την εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της απόδοση των ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 10%, μετά την “εκκαθάριση” των ισολογισμών με τους δείκτες NPE να υποχωρούν κάτω του 5%.

Η Axia τονίζει τέλος πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τη «δίκαιη» αξία τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της. Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV στο 0,39x, η Eurobank στο 0,51x, η Εθνική στο 0,32x και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,31x.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ