Kραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ξενοδόχοι ιδιοκτήτες μονάδων ορεινού όγκου συνεχούς λειτουργίας, καθώς κάνουν λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους.

Παραμένοντας ανοιχτά και με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό έχουν απαγορευθεί, επί της ουσίας έχουν καταστεί ξενοδοχεία-φαντάσματα καθώς η προσέλευση τουριστών είναι ανύπαρκτη.

Από την άλλη οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους, λειτουργικά έξοδα, καταβολές μισθών κ.ο.κ. μην λαμβάνοντας τις απαραίτητες ενισχύσεις.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων λίμνης Πλαστήρα, η οποία απέστειλε και σχετική επιστολή προς όλες τις αρμόδιες αρχές, περιγράφει την όλη κατάσταση:

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 έχει πλήξει πολλές επιχειρήσεις τόσο του λιανικού εμπορίου όσο και της εστίασης, με αποτέλεσμα να ελοχεύει ο κίνδυνος αδυναμίας ανταπόκρισης των οικονομικών υποχρεώσεων τους . Η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία όλων από το σφοδρό νέο κύμα του κορονοιού προχώρησε για δεύτερη φορά σε κλείσιμο αυτών με κρατική εντολή, λαμβάνοντας όμως μέτρα για την οικονομική ενίσχυση και την προστασία αυτών και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές.

Αντιθέτως η κατάσταση για τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου στα οποία εντάσσονται και αυτά της περιοχής μας παραμένουν ανοιχτά και βιώνουμε το εξής πρωτόγνωρο. Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στις επιχειρήσεις που έκλεισαν τα ξενοδοχεία, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τα αστικά ξενοδοχεία που έχουν πελατειακό αντικείμενο , δεν έλαβε όμως υπόψιν της ότι τα τουριστικά θέρετρα έπρεπε να διαχωριστούν και να κλείσουν με κρατική εντολή καθώς δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για αναψυχή.  

Αντιλαμβάνονται λοιπόν όλοι ότι για τις τουριστικές περιοχές ορεινού όγκου στις οποίες εντάσσονται και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα ως τουριστικά θέρετρα δεν υφίσταται  αντικείμενο απασχόλησης.

Ένα επίσης αξιοπερίεργο είναι πως όσα ξενοδοχεία είχαν προσλάβει προσωπικό μέσω του προγράμματος που άνοιξε στις 28/09/2020 για επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας δεν έχουν δικαίωμα να βγάλουν σε αναστολή το προσωπικό αυτό, ούτε έχουν το δικαίωμα να τους απολύσουν, αντιθέτως  κάθε μήνα έχουμε την υποχρέωση να καταβάλουμε το μισθό τους κανονικά γιατί δεν είναι κλειστά με κρατική εντολή αλλά δεν έχουν και αντικείμενο να παραμείνουν ανοιχτά.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να μην συνυπολογίζονται στις ανάλογες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις που λαμβάνουν οι κλάδοι που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Για παράδειγμα όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, που αποτελεί την μοναδική επιστρεπτέα προκαταβολή που χαρίζεται το 50% του ποσού που θα λάβει η κάθε επιχείρηση , ο υπολογισμός της για τα ξενοδοχεία γίνεται με διαφορετικούς συντελεστές καθώς το ΚΑΔ των ξενοδοχείων δεν συμπεριλαμβάνεται στα κλεισμένα με κρατική εντολή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποδίδει ελάχιστα χρήματα στα ξενοδοχεία . 

Για τους  λόγους αυτούς απευθυνθήκαμε με ανάλογη επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς και απευθύναμε έκκληση ενημερώνοντας τους για την δραματική κατάσταση που βιώνουμε και ζητήσαμε τα παρακάτω  :

  1. Να διαχωριστούν τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε χειμερινούς προορισμούς από τα ξενοδοχεία που είναι στα αστικά κέντρα καθώς τα ξενοδοχεία σε ορεινούς όγκους κατεξοχήν είναι θέρετρα τουριστικά, οπότε με την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό που υπάρχει, είναι αδύνατον να δεχτούν πελάτες . Καθίσταται απαραίτητο το κλείσιμο των ξενοδοχείων ορεινού όγκου με κρατική εντολή άμεσα.
  2. Από τη στιγμή που δεν έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή, ο υπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 είναι διαφορετικός και υπολογίζεται με μικρότερο ποσοστό, οπότε και τα χρήματα που έλαβαν τα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα. Να αναφέρουμε ότι υφίσταται το ίδιο πρόβλημα και για την επικείμενη επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Καθίσταται απαραίτητη η αλλαγή του υπολογισμού αυτής  ώστε να λάβουν και τα ξενοδοχεία την ίδια ενίσχυση με όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Τέλος καθίσταται επισφαλές για την υγεία των εργαζομένων μας η εξυπηρέτηση των πελατών λόγω του επιβεβαρυμμένου επιδημιολογικού φορτίου αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Σε ενδεχόμενο που επιτραπούν οι μετακινήσεις μόνο για την εορταστική περίοδο η εμφάνιση ενδεχόμενου κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση με κλείσιμο 14 ημερών και επιπλέον έξοδα για την εκάστοτε ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Είναι αναγκαίο να στηριχθούν και να αποζημιωθούν τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου για τις παρακάτω δαπάνες καθώς τα έσοδα είναι μηδενικά :

  • Αναβολή –ρύθμιση δόσεων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων
  • Διευκολύνσεις για την πληρωμή παροχών ενέργειας – μείωση δημοτικών τελών
  • Αναστολή και νέα ρύθμιση των δανείων των ξενοδοχείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ