της Ελενας Ερμείδου

Στην προσπάθεια, την οποία καταβάλλει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με επιμονή και συνέπεια, τα τελευταία δύσκολα χρόνια, για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων επ’ ωφελεία της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και επ’ ωφελεία των μελών του, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης στο δείπνο της Γ.Σ.  Ο κ. Μαΐλλης στάθηκε σε ένα από τα οδυνηρότερα προβλήματα της ελληνικής κρίσης, την ανεργία των νέων που έχει σαν επακόλουθο το brain drain.

«Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει σελίδα η χώρα και είναι ένας από τους σταθερούς στρατηγικούς στόχους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Μόνο μέσω παραγωγικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν πλέον δουλειά οι νέοι στη χώρα τους, να μειωθεί η ανεργία και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επαναπατριστούν οι νέοι επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης», τόνισε» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης τονίζοντας ότι το μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ο κος Μαϊλλης, μιλώντας για τα έργα επαγγελματικής εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα MENDI, στο έργο VETnet, όπου το Επιμελητήριο ανέλαβε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και τον ΟΣΕ, και το GRAEDUCATION, πιο πρόσφατο έργο σε συνεργασία με τρεις Γερμανούς εταίρους, στον τομέα των «Πράσινων Επαγγελμάτων, όπου υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και μια σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με οδηγό την ανάγκη για τη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, υποστηρίζει τα 830 μέλη του στην Ελλάδα και Γερμανία, όπως και το επιχειρείν, και προχωρεί σε πρωτοβουλίες με στόχο την τόνωση των εξαγωγών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτιστοποίηση του έργου των μελών του.

 

Ο κ. Κελέμης, αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική που χαράσσει το Επιμελητήριο για το 2018 και η οποία κινείται στους τρεις εξής άξονες.  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στις πρωτοβουλίες του φορέα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του πολιτισμού με δράσεις, όπως η στήριξη της διοργάνωσης της διεθνούς εικαστικής έκθεσης Dokumenta και η συμβολή του Επιμελητηρίου για την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Βαυαρικής Κυβέρνησης για τη βιώσιμη συντήρηση του Εθνικού Κήπου. Επίσης ο κ. Κελέμης ανέφερε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τις επιχειρήσεις-μέλη του, που όχι μόνο άντεξαν στην εποχή της κρίσης, αλλά και αναπτύχθηκαν, κατακτώντας νέες αγορές.

Το Επιμελητήριο την περασμένη χρονιά διοργάνωσε περισσότερες από 60 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 4.500 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών εταιρίες-μέλη του, που αναζητούν συνεργασίες με το εξωτερικό και θέλουν να επωφεληθούν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μελών των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με 140 γραφεία σε 92 χώρες.

«…7 επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία και για πρώτη φορά οργάνωσε ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής …για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα. Στο επίπεδο των Διεθνών Γερμανικών Εκθέσεων που το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύει πάνω από 60 χρόνια, η ελληνική συμμετοχή το 2017 ξεπέρασε τους 800 εκθέτες, … φέτος τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα δυναμική.», επισήμανε ο κ. Κελέμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ