Πολλοί είναι οι μνηστήρες, λίγοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον, ελάχιστοι δείχνουν να βιάζονται. Το σήριαλ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της FORTHNET από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, ALPHA Bank και ΕΘΝΙΚΗ) έχει πολλά ακόμη επεισόδια χωρίς όμως να διαφαίνεται ελπίδα για  happy end.

Την Παρασκευή, όντως υπεβλήθη δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία Vodafone/Wind ενώ “σκοτάδι” επικρατούσε για το εάν τελικά υπέβαλε ή θα υπέβαλε έστω και εκπρόθεσμα η πλευρά Κυριακού/Antena.

Γιατί όμως τέτοια μυστικοπάθεια από τις τράπεζες, την leader του NPL Forum Τράπεζα Πειραιώς, για έναν διαγωνισμό ο οποίος…καρκινοβατεί σχεδόν ενάμιση χρόνο. 

Η ουσία είναι πως όσο περνά ο καιρός η Forthnet ως προϊόν απαξιώνεται, χάνει τα assets που θα την καθιστούσαν ελκυστική επενδυτικά είτε ως συνολικό πακέτο είτε τμηματικά.

Δύο-τρεις λεπτομέρειες που ίσως έχουν τη σημασία τους:

Η κοινοπραξία Vodafone/Wind συμμετείχε στην διαδικασία πολύ πιο οργανωμένα και μεθοδικά απ΄ ότι η άλλη πλευρά. Με πολυμελή ομάδα, με σύμβουλο την Goldman Sachs σε ρόλο συμβούλου. Και διατεθειμένη να συνεννοηθεί με τις τράπεζες για ένα haircut που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 50%.

Δάνεια, υποχρεώσεις και βάρη της Forthnet στα σχεδόν 300 εκατ. και ξεχωριστά ένα ομολογιακό που στην λήξη του θα πρέπει να πληρωθεί και μάλιστα με υψηλό κουπόνι.

Από την κοινοπραξία τώρα Vodafone/Wind, η μεν δεύτερη είναι αυτή που θέλει διακαώς να προχωρήσει το deal για να μπορέσει να διαμορφώσει μέγεθος ικανό για τα περαιτέρω, ενώ η πρώτη λόγω HOL και CYTA δεν “καίγεται” και τόσο.

Η μεν απορρόφηση της HOL τώρα αρχίζει και γυρίζει σε θετικό EBITDA η δε Cyta είναι σε διαδικασία απορρόφησης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις προτεραιότητες της εταιρείας. Ωστόσο είναι μέσα στο παιχνίδι.

Αναφέρομαι στην περίπτωση της Forthnet καθώς είναι μία από αυτές που χρονίζουν με συνέπεια και τα δάνεια/υποχρεώσεις να “τρέχουν” και αποτέλεσμα να μην παράγεται. Εκτός εάν κάποιοι διευκολύνονται από την απαξίωση ή τον τεμαχισμό της εταιρείας.

Ένα επιπλέον “αγκάθι” ο υψηλός αριθμός εργαζομένων, που απασχολεί η Forthnet. 

Ο τραπεζικός δανεισμός της Forthnet αποτελεί κατά τα φαινόμενα το σοβαρότερο πρόβλημα. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της FORTHNET ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ και ο μακροπρόθεσμος σε 42 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους προμηθευτές της ανέρχονται σε 96,8 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της να αγγίζουν τα 447,4 εκατ. ευρώ.

Δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης δεν υπάρχει . Η Forthnet δεν έχει τους πόρους να  εκσυγχρονίσει το δίκτυό της, την ώρα που οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ