γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Το «ταξίδι» της επιστροφής της κανονικότητας ξεκινά από αυτή την εβδομάδα και έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε μερικά από τα «μαθήματα» που πήραμε κατά τη διάρκεια της …καραντίνας. Μαθήματα που αναμένεται να διατηρήσουμε και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας και όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Τηλεδιασκέψεις

Για όσους εργάζονται σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι τηλεδιασκέψεις ή conference calls ήταν κάτι που ήξεραν και χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά. Για πολλούς από τους υπόλοιπους, όμως, εργαζόμενους, εφαρμογές όπως το Zoom, το Cisco Webex, το Microsoft Teams και το Google Meet, ήταν μάλλον …άγνωστες λέξεις.

Πλέον, όμως, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον που να μην έκανε τουλάχιστον ένα conference call ή μία video κλήση κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την «επιστροφή» στα κανονικά γραφεία, ιδίως από τη στιγμή που θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές στα έξοδα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι μετακινήσεις. Όπως, επίσης, οι τηλεδιασκέψεις θα είναι ένας τρόπος για να περιοριστούν τα αεροπορικά ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, το κόστος των οποίων σίγουρα θα αυξηθεί.

Εργασία εξ αποστάσεως

Το μοντέλο της εργασίας εξ αποστάσεως το χρησιμοποιούσαν ορισμένες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την open space διαρρύθμιση των γραφείων τους προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Αφού το δοκιμάσαμε και πήγε καλά, δύσκολα θα το εγκαταλείψουμε πλήρως και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές επιχειρήσεις δείχνουν έτοιμες να δώσουν επιλογές στους εργαζόμενους τους προκειμένου να εργάζονται από το σπίτι τους όποτε το επιθυμούν.

Περισσότερες ώρες εργασίας

Μείναμε σπίτι, αποφύγαμε τις μετακινήσεις, άρα θεωρητικά θα έπρεπε να μειώσουμε και το χρόνο εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, δουλεύουμε περισσότερο από το σπίτι, έστω και με τις πιτζάμες, ενώ πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως χάσαμε τις ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να δουλεύουν μέσα στο σαββατοκύριακο ως να είναι καθημερινή.

Ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις

Όσοι υποστήριζαν ότι μία ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα έως 24 Mbps είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τους, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά. Στην Ελλάδα μάθαμε τη σημασία της ταχύτητας αποστολής δεδομένων (uploading) και ξαφνικά ούτε οι συνδέσεις στα 50 Mbps είναι αρκετές για μία 3μελή ή 4μελή οικογένεια. Δεν είναι μακριά η ημέρα που θα θέλουμε μία σύνδεση στο 1 Gbps προκειμένου να μην έχουμε κανένα πρόβλημα στο video conference που θα κάνουμε.

Η επιστροφή του υπολογιστή

Μέχρι πρότινος, οι περισσότεροι επαγγελματίες θεωρούσαν ότι το smartphone αποτελεί το βασικό τους επαγγελματικό εργαλείο. Στην περίοδο της καραντίνας, πολλοί συνειδητοποίησαν ότι χωρίς φορητό υπολογιστή είναι δύσκολο να τα καταφέρεις. Ξαφνικά, όλοι άρχισαν να αναζητούν καλύτερα μηχανήματα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο φορητός υπολογιστής κάνει ένα σημαντικό και ενδιαφέρον comeback.

Online αγορές

Με δεδομένο ότι τα φυσικά καταστήματα έκλεισαν ήταν λογικό να υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλά ήταν μία μικρή έκπληξη ότι ακόμη και για τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτίμησαν το online κανάλι. Ακόμη και αν το επίπεδο εξυπηρέτησης δεν είναι το καλύτερο δυνατό και υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο ανέβασε ταχύτητα και η ανάπτυξη του αναμένεται ακόμη πιο γρήγορη τα επόμενα χρόνια καθώς οι καταναλωτές είδαν τις ευκολίες που προσφέρει.

Online συναλλαγές με το Δημόσιο

Η καραντίνα αποτέλεσε μία ευκαιρία για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα όσον αφορά στην υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Δημοσίου να κάνει πολλά και σημαντικά βήματα και το κυριότερο οι πολίτες να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει. Και κυρίως πόσο πιο εύκολη μπορεί να κάνει την καθημερινότητα τους.

Αν και ενδεχομένως η πιο σημαντική είδηση των τελευταίων εβδομάδων σε αυτό το «μέτωπο» να είναι η κατάργηση της χρήσης του …φαξ από το ελληνικό Δημόσιο.

Digital banking

Οι τράπεζες δεν έκλεισαν αλλά η προσπάθεια να περιοριστούν οι επισκέψεις των πολιτών σε αυτές ήταν προφανής. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει σημαντική αύξηση στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι και κωδικούς e-banking εκδίδουν μέσα από το smartphone ή το web. Το γεγονός ότι οι κωδικοί για το web banking χρησιμοποιούνται πλέον και για την πιστοποίηση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου είναι μία σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών.

Video streaming

Ακόμη και όσοι δεν ήξεραν το Netflix, το έμαθαν τις τελευταίες εβδομάδες που έμειναν σπίτι. Γενικότερα, οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και video streaming είχαν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας ως ο μοναδικός τρόπος ψυχαγωγίας για πολλά νοικοκυριά. Κάτι που θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μαγειρική

Όσοι πιστεύουν ότι οι παραγγελίες φαγητού «εκτοξεύτηκαν» μάλλον θα απογοητευτούν. Η αίσθηση είναι πως υπήρξε αύξηση αλλά δεν ήταν και τόσο υψηλή. Ο λόγος είναι πολλοί πολίτες είχαν χρόνο, αφού έμειναν σπίτι, για να εξασκήσουν τις μαγειρικές ικανότητες τους. Ή για να μάθουν να μαγειρεύουν. Και μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν και τους επόμενους μήνες.

Περπάτημα

Από την αρχή της καραντίνας, πολλοί φοβήθηκαν τα επιπλέον κιλά και άρχισαν να προσέχουν τη διατροφή τους και όσοι μπορούσαν παρήγγειλαν και όργανα γυμναστικής, οι πωλήσεις των οποίων παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση. Οι υπόλοιποι προτίμησαν το …περπάτημα και ήταν εντυπωσιακό το πλήθος των ανθρώπων που αποφάσισε ότι πρέπει να περπατά κάθε μέρα. Ενδεχομένως πολλοί να άρχισαν να περπατούν για να μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία συνήθεια που αξίζει να συνεχίσουμε και τώρα που δεν χρειάζεται να στέλνουμε 6 στο 13033.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ