Νέο μαθηματικό μοντέλο, που ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες, είναι το πρώτο που επιτρέπει την εκτίμηση της πραγματικής τάξης μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 και της θνητότητας από την πανδημία.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One και αφορά την επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας. Εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων και ότι η θνητότητα στο συνολικό πληθυσμό ήταν περίπου 0,15%.

Δηλαδή, η θνητότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη των κυμαινόμενων μεταξύ 2% και 3% ποσοστών που ανέφεραν άλλοι ερευνητές. Επομένως, ένα ποσοστό της τάξης του 2-3% του πληθυσμού των περίπου 60 εκατομμυρίων κατοίκων της κινεζικής επαρχίας είχε στην πραγματικότητα μολυνθεί από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

To διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη του βαθμού αναπαραγωγή του ιού, R0

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων του Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνου Σιέττου από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας και του Καθηγητή Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Αθανασίου Τσακρή, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χρονολογικές σειρές, δημοσίως διαθέσιμων από τους διεθνείς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας (WHO, CDC, ECDC, NHC και DXY), επιδημιολογικών δεδομένων. Βάσει αυτών έγινε και η πρόβλεψη ότι μεταξύ 80.000 και 160.000 άνθρωποι θα είχαν μολυνθεί στην περιοχή ως τις 29 Φεβρουαρίου. Πράγματι, 84.000 κάτοικοι της Χουμπέϊ μολύνθηκαν εκείνη την περίοδο. Η μελέτη δείχνει τη χρησιμότητα των μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη μελέτη εξελισσόμενων επιδημιών σε πραγματικό χρόνο.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here