Η Check Point Research (CPR) εντόπισε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χρηστών του PIX, της λύσης άμεσων πληρωμών που δημιούργησε και διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. Οι επιτιθέμενοι διένειμαν δύο διαφορετικές παραλλαγές τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού, με την ονομασία PixStealer και MalRhino, μέσω δύο διαφορετικών κακόβουλων εφαρμογών στο Play Store της Google για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους. Και οι δύο κακόβουλες εφαρμογές είχαν σχεδιαστεί για να κλέβουν τα χρήματα των θυμάτων μέσω της αλληλεπίδρασης των χρηστών και της αρχικής εφαρμογής PIX.

Η PIX θεωρείται η νούμερο ένα λύση πληρωμών στη Βραζιλία, επεξεργάζεται πάνω από 40 εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα και διαχειρίζεται 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

Το PixStealer διοχετεύει τα ποσά των λογαριασμών σε λογαριασμούς των εισβολέων

Η πρώτη παραλλαγή ονομάζεται PixStealer. Παρουσιάζεται σε αυτό που η CPR αποκαλεί “slim” μορφή, οι επιτιθέμενοι σχεδίασαν το PixStealer με μία μόνο δυνατότητα: να μεταφέρει τα χρήματα του θύματος σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται από τον δράστη. Η “slim” παρουσίαση του PixStealer είναι μια αναφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να λειτουργεί χωρίς σύνδεση με έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου (C&C), προωθώντας την δυνατότητα απαρατήρητου εντοπισμού. Η CPR βρήκε τελικά το PixStealer να διανέμεται στο Play Store της Google ως μια ψεύτικη υπηρεσία PagBank Cashback, στοχεύοντας μόνο στη Βραζιλιάνικη PagBank.

 

Όταν ένας χρήστης ανοίγει την εφαρμογή PIX bank, το Pixstealer εμφανίζει στο θύμα ένα παράθυρο overlay, όπου ο χρήστης δεν μπορεί να δει τις κινήσεις του εισβολέα. Πίσω από το παράθυρο overlay, ο επιτιθέμενος ανακτά το διαθέσιμο χρηματικό ποσό και μεταφέρει τα χρήματα, συχνά ολόκληρο το υπόλοιπο του λογαριασμού, σε έναν άλλο λογαριασμό.

 

Το MalRhino υποκλέπτει εξ ολοκλήρου τις τραπεζικές εφαρμογές

Η CPR βρήκε μια πιο προηγμένη παραλλαγή τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού, ικανή να καταλάβει ολόκληρη την εφαρμογή PIX για κινητά και άλλες τραπεζικές εφαρμογές.  Με την ονομασία MalRhino, η CPR βρήκε την πιο εξελιγμένη παραλλαγή κακόβουλου λογισμικού σε μια ψεύτικη εφαρμογή iToken για τη βραζιλιάνικη Inter Bank – που διανέμεται επίσης μέσω του Play Store της Google. Το MalRhino εμφανίζει ένα μήνυμα στο θύμα του προσπαθώντας να το πείσει να χορηγήσει άδεια προσβασιμότητας. Μόλις αυτό γίνει, το MalRhino μπορεί:

  • Να πάρει την εγκατεστημένη εφαρμογή και να στείλει τη λίστα στον C&Cδιακομιστή  μαζί με τις πληροφορίες της συσκευής του θύματος.
  • Να εκτελέσει εφαρμογές τραπεζών
  • Να ανακτήσει το pin από την εφαρμογή Nubank

 

Σχόλιο του Lotem Finkelsteen, Head of Threat Intelligence στην Check Point Software Technologies:

“Ζούμε σε μια εποχή όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν χρειάζεται να χακάρουν μια τράπεζα για να κλέψουν χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου είναι να κατανοήσει τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι τράπεζες και τις αντίστοιχες παγίδες τους. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κυνηγούν τις εφαρμογές των θεσμικών τραπεζών. Αυτή τη φορά, διαπιστώσαμε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χρηστών της Νο1 τραπεζικής εφαρμογής της Βραζιλίας. Η επίθεση αφορούσε δύο κακόβουλες εφαρμογές, οι οποίες κάποια στιγμή μπορούσαν να βρεθούν στο Google Play Store, αλλά όχι πλέον. Οι επιτιθέμενοι παρουσίασαν μια λεπτή έκδοση, η οποία εκτελούσε ένα overlay κατά τη χρήση της νόμιμης εφαρμογής και μια ολοκληρωμένη έκδοση που έχει δυνατότητες να καταλάβει τελικά ολόκληρη την τραπεζική εφαρμογή. Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν ένα ισχυρό σημάδι ότι οι εγκληματίες σε αυτόν τείνουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους γύρω από το κακόβουλο λογισμικό τραπεζικών εφαρμογών android, με στόχο να μεταφέρουν χρήματα των θυμάτων στους δικούς τους λογαριασμούς. Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα γίνονται εξ αποστάσεως λόγω του Covid, συνιστούμε στους χρήστες να αφαιρέσουν άμεσα τις κακόβουλες εφαρμογές από τα κινητά τους τηλέφωνα. Προτρέπω επίσης όλους τους χρήστες τραπεζικών εφαρμογών να προσέχουν για τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό που είναι ενσωματωμένο σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Η CPR θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και τον τρόπο με τον οποίο τις εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ