Όσοι είδαν το «News of the World», με τον αγαπημένο Τομ Χανκς να τριγυρνά στο μετεμφυλιακό West κερδίζοντας τα προς το ζην με δημόσια ανάγνωση εφημερίδων σε saloon και πλατείες, θυμούνται καλά ότι η παράσταση δεν τελειώνει, αν «δεν βγει να τραγουδήσει η χοντρή…».

Αλλά και στις αγορές ισχύει το ίδιο. Δεν αλλάζει ιδιαίτερα το κλίμα αν δεν βγει να τραγουδήσει η «χοντρή» και στην περίπτωσή μας ασφαλώς, η Goldman Sachs, η οποία μίλησε τελευταία:

Ανάπτυξη 7% για την Ελλάδα με ισχυρή ώθηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και δημοσιονομική στήριξη και συμβολή μέσω του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0», μέχρι και 18% επί του ελληνικού ΑΕΠ στην πενταετία έως το 2026, προβλέπει ο οίκος.

Κι αφού μας θυμίζει ότι η Ελλάδα έχασε μέχρι και 55% από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η Goldman Sachs επισημαίνει πόσο μεγάλα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, με σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις (68 για την Ελλάδα), που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης, του δικαστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι εδώ το σχόλιο που παρουσιάζει την ευόδωση συμβατικών υποχρεώσεων στην Ελλάδα (μετά από 1700 ημέρες) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και παραγωγικότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον συνδυασμό των επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο οίκος.

Παράλληλα, ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος συνδυάζει τις επενδύσεις με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, καλύπτοντας το έλλειμμα των επενδύσεων, που είναι η βάση της χαμηλής αποδοτικότητας, σχολιάζει η Goldman Sachs.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ