Θετικά σχολιάζουν οι πρατηριούχοι την προοπτική αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή περίοδο, τονίζουν ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της αγοράς και των καταναλωτών, εφόσον το επιπλέον ποσό θα κατανεμηθεί συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Το μέτρο θα βοηθήσει, όμως εξ όσων γνωρίζουμε το επιπλέον ποσό θα διοχετευθεί σε ορεινές περιοχές και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορεί να καλύψουν τη δαπάνη για θέρμανση όταν η τιμή του πετρελαίου φθάνει στο 1,2 ευρώ», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο τότε μαζί με τον ΦΠΑ η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από προχθές Δευτέρα στην αγορά, σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1,149 ευρώ το λίτρο από 94,4 λεπτά το λίτρο τον Οκτώβριο του 2017 και 1,025 ευρώ τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης. Ωστόσο η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε τέσσερις νομούς της χώρας η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά και το 1,2 ευρώ (1,29 στις Κυκλάδες, 1,233 στην Αιτωλοακαρνανία, 1,215 στα Δωδεκάνησα, 1,214 στην Κέρκυρα) ενώ στην Αττική η μέση τιμή χθες ήταν 1,135 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 1,137 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον κλάδο η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών καθώς οι τιμές Platt’s από τις οποίες προκύπτουν οι τιμές διϋλιστηρίου εμφανίζουν ανατιμήσεις άνω του 35 % σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που συμπαρασύρει και τον ΦΠΑ που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ