Με τη ματιά του Δημήτρη Τζάνα, Διευθυντή Επενδύσεων, ΚΥΚΛΟΣ Χρηματιστηριακή
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank, το επιτυχές re-opening του 10ετούς, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, τη ΔΕΗ, τη MIG, και με τη –σχεδόν– βεβαιότητα πως δεν θα πλήξουμε στη συνέχεια.
Το έλλειμμα θετικών καταλυτών και η συναλλακτική απαξίωση αποθαρρύνουν τους αγοραστές, καθιστώντας τις 650 μονάδες ισχυρό όριο αντίστασης, ενώ την ίδια ώρα η περίτεχνη καθημερινή εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων, έστω και χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών κατά κανόνα, καθιστά την περιοχή των 610 μονάδων ισχυρό όριο στήριξης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο κατάλληλο μείγμα ενεργειών που θα ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι καθημερινές εντάσεις –θαλάσσιες και εναέριες– μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.
Έτσι, οι ικανοποιητικές επιδόσεις της Alpha Bank σε συνδυασμό με την επικείμενη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 11 δισ. ευρώ περίπου προσπεράστηκαν, αν και η Goldman Sachs εκτόξευσε την τιμή-στόχο σε υπερδιπλάσιο ύψος από τα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, η συνήθως φειδωλή Citigroup θεωρεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή των μετοχών του δείκτη MSCI θα εκτοξευθούν το 2021 και η Moody’s επισημαίνει το ανθεκτικό του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, παρά τη φετινή ισχυρή ύφεση, λόγω των παρεμβάσεων από την ΕΚΤ και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο και για το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, όλα είναι ανοιχτά, βραχυπρόθεσμα. Με το ενδιαφέρον για την επόμενη εβδομάδα να επικεντρώνεται (και) στη συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου).
Την ίδια ώρα, η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης αναγκάζει την κυβέρνηση να επεκτείνει επιλεκτικά τα περιοριστικά μέτρα, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επέκταση μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του δημόσιου χρέους, που ίσως φτάσει το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια επανεκκίνησης της οικονομίας μετατίθενται, καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα και η αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας προτάσσονται στην παρούσα φάση, με την ψυχολογία τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών να είναι ιδιαιτέρως φειδωλή.
Επομένως, η διαδικασία συσσώρευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο με μικρή και ελεγχόμενη μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, στον βαθμό που δεν αλλάξουν τα δεδομένα.
Την ίδια ώρα, η ύφεση στις ΗΠΑ (-31,7% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού) δεν έχει εμποδίσει τους δείκτες της Wall Street να κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ για τον Nasdaq και άνοδο κατά 7,6% για τον Dow Jones. Υπεύθυνες για αυτές τις εξελίξεις είναι οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, με την Apple να καλπάζει, καθώς η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 2,1 τρισ. δολ. (12 ελληνικά ΑΕΠ περίπου!).
Την ίδια ώρα, ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil, που ήταν πάντα στις τρεις πρώτες θέσεις από το 1980 ώς το 2010, διαγράφεται από τον δείκτη Dow Jones, καθώς η μειωμένη κατανάλωση πετρελαιοειδών έχει ήδη συρρικνώσει τα μεγέθη του, ενώ η προοπτική του ενεργειακού μετασχηματισμού συνιστά μείζονα απειλή.
Παράλληλα, οι συντελούμενες τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία αναγκάζουν τη Federal να δηλώσει ότι θα διατηρήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ακόμη κι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2%, πολιτική που αναμένεται να υιοθετήσουν και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη και ιδιαίτερα η ΕΚΤ.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΔΕΗ: Ένα αξιόπιστο, πλέον, blue chip
Οι τιμές είναι αναπροσαρμοσμένες μετά την αποκοπή και το 1 προς 1 με τον ΑΔΜΗΕ. Ο τίτλος έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, πλησιάζοντας πλέον το υψηλό του 2020. Φυσικά, ο στόχος του υψηλού του 2014 μοιάζει μεσοπρόθεσμα κοντά με αυτήν τη συμπεριφορά.
Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου ήρθε να καταδείξει το αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας που καταβάλλεται για το «γύρισμα» του ομίλου. Και να δικαιώσει όλους όσοι, μήνες τώρα, εκτιμούσαν πως η ΔΕΗ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο, πλέον, blue chip. Από τις επίμονες αναφορές και επιλογές των «Ψιθύρων» και του Banks.
Διάγραμμα ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ
Έχει διευρυνθεί η «ψαλίδα» μεταξύ της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, θυμίζοντας πως η αρχική σχέση είχε ξεκινήσει από τη 1 στη 1 μετοχή (μετά την αποκοπή). Στα 4,33 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με εβδομαδιαία άνοδο 8,03% και αποτίμηση στο 1 δισ. Στα 2,225 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, με θετική μεταβολή 0,68% στην εβδομάδα. Και χρηματιστηριακή αξία στα 516,2 εκατομμύρια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
JUMBO: Πτώση 10,9% στο οκτάμηνο, άμυνα τον Αύγουστο
Η μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των εσόδων τον Αύγουστο επιτρέπει στη διοίκηση της Jumbo να διαχειριστεί πιο άνετα τις συνέπειες λόγω πανδημίας. Και να παραμείνει ο leader στον κλάδο της λιανικής, διαθέτοντας ένα από τα πιο «γεμάτα» ταμεία και υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές.
Κατά 10,9% μειώθηκαν οι πωλήσεις το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, με… υπαίτιο τον Μάρτιο, όταν έγινε η βουτιά βάθους 51%, ως συνέπεια του lockdown και των μέτρων περιορισμού στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια και την Κύπρο, όπου ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία.
Ένα σημαντικό μέρος των απωλειών στις πωλήσεις λιανικής (μέσω του δικτύου καταστημάτων) εξισορροπήθηκε μέσω της θεαματικής αύξησης των e-sales, που αποτέλεσαν διέξοδο για την Jumbo, όπως άλλωστε για πολλές εταιρείες λιανικής.
Το ενθαρρυντικό είναι πως οι πωλήσεις άρχισαν να ανακάμπτουν, σταδιακά με 5,8% τον Ιούνιο, με 8% τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο η οριακή μείωση (2%) θεωρήθηκε επίτευγμα, δεδομένης της καθίζησης του τουριστικού κλάδου.
ENTERSOFT
Από το 2008 μέχρι και το 2018 η εταιρεία πήγαινε θαυμάσια, με τεράστια μερισματική απόδοση, αυξάνοντας, χρόνο με τον χρόνο, τον τζίρο και τα κέρδη της.
Κάποια στιγμή, η αγορά κατάλαβε τις προοπτικές της εταιρείας, με αποτέλεσμα Έλληνες αλλά και ξένοι θεσμικοί να καλύψουν την ΑΜΚ και την είσοδό της στην Κύρια Αγορά, αλλά και να συνεχίζουν να πιστεύουν στην αξία της εταιρείας.
INTRALOT: Μπορεί να το… «γυρίσει»;
Την Παρασκευή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της εισηγμένης. Ζημιές μεν, αλλά και αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Χθες, Δευτέρα (7 Σεπτεμβρίου), στις 17.00’, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης, ο Χρήστος Δημητριάδης (CEO), ο Χρυσόστομος Σφάτος (Group Deputy CEO), ο Νικόλαος Νικολακόπουλος (Executive VP& Group CCO), ο Βασίλειος Σωτηρόπουλος (Group Finance, Controlling & Budgeting Director) και ο Μιχαήλ Τσαγκαλάκης (Capital Markets Director), απευθύνθηκαν στους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές της Intralot για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην εισηγμένη.
Είμαι περίεργος να δω αν, και κατά πόσο, θα επαληθευθεί γνώστης της αγοράς-φίλος του Βanks, ο οποίος, εδώ και καιρό, υποστηρίζει πως η διοικητική ομάδα και ο Σωκράτης Κόκκαλης μπορούν να τη «γυρίσουν» την Intralot.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 8/09/2020