Ένα βήμα πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, το μόνο που απομένει είναι να υπάρξει ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Χθες η Συμφωνία Αποχώρησης εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Nikolina Brnjac εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier, το Κοινοβούλιο συζήτησε τη διαδικασία αποχώρησης όπως αυτή έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής αλλά και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον.

Σχολιάζοντας την ιστορική σημασία της ψηφοφορίας, οι περισσότεροι ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων τόνισαν ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα σημάνει το τέλος της σχέσης της ΕΕ με το ΗΒ και ότι οι δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης είναι και θα παραμείνουν ισχυροί.

Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν διδάγματα από το Brexit που θα πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ και ευχαρίστησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και τους ευρωβουλευτές του για τη συμβολή τους όλο το χρονικό διάστημα που η χώρα τους αποτελούσε κράτος-μέλος της ΕΕ. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ θα είναι δύσκολες, ειδικά ενόψει του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Η φωνή του Κοινοβουλίου θα συνεχίσει να ακούγεται στις διαπραγματεύσεις

Η συντονιστική ομάδα του ΕΚ για το Ηνωμένο Βασίλειο, της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), θα αποτελέσει το σύνδεσμο με την Ειδική ομάδα για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο της ΕΕ και θα συντονίσει το έργο της με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και όλες τις αρμόδιες επιτροπές κατά περίσταση. Το ΕΚ θα παρακολουθήσει στενά το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις μέσω ψηφισμάτων. Η τελική συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Δηλώσεις

Μετά την ιστορική ψηφοφορία, ο Πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Με μεγάλη λύπη σκέφτομαι πως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Πενήντα χρονιά ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση, πάντα με επίκεντρο τα συμφέροντα και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Τίποτα δεν θα είναι απλό. Θα υπάρξουν δύσκολες καταστάσεις που θα δοκιμάσουν τη μελλοντική μας σχέση. Το γνωρίζαμε από την αρχή του Brexit. Είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να βρούμε κοινό τόπο.»

Επόμενα βήματα

Για να τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία Αποχώρησης θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο, στην οποία απαιτείται ειδική πλειοψηφία.

Η μεταβατική περίοδος που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου θα εκπνεύσει την τελευταία μέρα του Δεκέμβριου του 2020. Η συμφωνία για το μέλλον της σχέσης ΕΕ-ΗΒ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί μέχρι τότε για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η μεταβατική περίοδος μπορεί να επεκταθεί μία φορά για ένα ή δύο χρόνια, αλλά η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί από τη Μικτή Επιτροπή EE-HB πριν την 1η Ιουλίου.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ. Αν αυτή η συμφωνία αφορά αρμοδιότητες που η ΕΕ μοιράζεται με τα κράτη μέλη, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ