Δημήτρης Μαλλάς

Έντονο δείχνει να είναι το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το εγχώριο οικοσύστημα των startups, κάτι που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες καινοτόμες ιδέες.

Χθες, από το βήμα του 4th EU – Arab Summit, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας γνωστοποίησε πως στα πλάνα του υπουργείου είναι η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των startups. Στόχος της προσπάθειας αυτής δείχνει να είναι αφενός να καταγραφούν αυτού του είδους οι προσπάθειες αλλά να γίνει και πιο εύκολη η παροχή βοήθειας σε αυτές. Όπως επίσης να ξεκαθαρίσει λίγο και το τοπίο και να μην έχουμε το φαινόμενο εταιρειών που αυτοχαρακτηρίζονται startups για πολλά χρόνια.

Προχθές, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξη του προανήγγειλε την ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις startup επιχειρήσεις. 

Επιπλέον, υπάρχει το πλάνο για τη δημιουργία πάρκων καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στα επόμενα χρόνια. Στα πάρκα αυτά θα φιλοξενούνται τόσο startups όσο και ερευνητικά κέντρα πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος, το οποίο έχει αρχίσει να δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Και φυσικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση καινοτόμων προσπαθειών.

Βέβαια, ένα μεγάλο θέμα -κατά την προσωπική άποψη μου- θα ήταν η διαμόρφωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για χρηματοδοτήσεις «μικρομεσαίου» επιπέδου. Δηλαδή, επενδύσεις που κυμαίνονται από 3 έως 9 εκατ. ευρώ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, εκεί φαίνεται να υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Εταιρείες που έχουν κάνει τα πρώτα βήματα τους και χρειάζονται την έξτρα ώθηση -κυρίως για να φύγουν εκτός συνόρων- και θέλουν ένα ποσό που να κινείται σε αυτά τα επίπεδα, δύσκολα μπορούν να το βρουν από το ελληνικό σύστημα χρηματοδότησης. Και αυτές είναι οι εταιρείες που δημιουργούν έναν πραγματικό σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας που είναι και ένα από τα βασικά ζητούμενα

Εκεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει και ενδεχομένως το υπουργείο Ανάπτυξης να πρέπει να δώσει λίγο παραπάνω έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ