του Βάιου Κρόκου

Βήμα – βήμα συνεχίζεται η επιστροφή στην «κανονικότητα» με τις επιπτώσεις του COVID-19 να είναι ήδη σ’ ένα βαθμό ορατές, έχοντας πάντα κατά νου ένα ενδεχόμενο νέο lockdown στο άμεσο μέλλον. Ποιος μπορεί να είναι εν τέλει ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στις γνωστές καθημερινές προκλήσεις ή τους αναδυόμενους κινδύνους; Αν και έχουν ειπωθεί αρκετές φορές τα οφέλη και τις λύσεις που παρέχουν τα ασφαλιστικά προγράμματα ανά κλάδο και ξεχωριστή ανάγκη, ο βαθμός απήχησης και διείσδυσης των ασφαλίσεων στον πληθυσμό παραμένει χαμηλός.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρία συμβούλων SYNERGON Partners αξιολογώντας τις στάσεις και συμπεριφορές πολιτών και καταναλωτών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, έχοντας στο επίκεντρο ασφαλιστικές και τραπεζικές εργασίες.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, χαμηλή είναι η τάσης αγοράς προϊόντων και από τους δυο κλάδους για τους επόμενους μήνες, με εξαίρεση μόνο αποταμιευτικά προγράμματα Τραπεζών και ασφαλίσεις Υγείας.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για την επόμενη μέρα στον Τραπεζικό κλάδο αποτελεί ότι το 50% όσων έχουν ήδη δάνεια εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα τους οδηγήσει να αιτηθούν ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.

Και για τους δύο κλάδους, πάντως, σημαντικό εύρημα αποτελεί η στάση των πελατών απέναντι στα μέχρι τώρα συστήματα εξυπηρέτησης και η στροφή σε ηλεκτρονικά μέσα. Ενδεικτικά, μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επιλέγουν αποκλειστικά το τραπεζικό κατάστημα στο μέλλον, ενώ ο συνδυασμός ψηφιακής τεχνολογίας για τα απλά προϊόντα και φυσικής επαφής για τα πιο εξειδικευμένα και πολύπλοκα, φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση στην οποία θα κληθούν να προσαρμοστούν οι Ασφαλιστικές εταιρίες.

Σε όλα αυτά βέβαια έρχονται να προστεθούν δυστοκίες, προβλήματα και ισχυρά συναισθήματα ανασφάλειας και άγχους στους πολίτες σχετικά με το διάστημα των επόμενων 3-6 μηνών, την ισχυρή πρόθεση (πάνω από 60%) για μερική απασχόληση από το σπίτι, και τη διάθεση μόνιμης υιοθέτησης συνηθειών που αποκτήθηκαν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων.

Εστιάζοντας στον ασφαλιστικό κλάδο, μόνο η ασφάλιση Υγείας, συγκεντρώνει για την ώρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είτε για ενίσχυση του υπάρχοντος προγράμματος ή την απόκτηση καινούργιου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαισιόδοξα μηνύματα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι αυτή η κρίση θα επηρεάσει την οικονομία, ενώ μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιστεύει ότι οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες στην οικονομία της χώρας πάρα στην δική τους, με τις ηλικίες 35+ ετών να νιώθουν μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το προσωπικό τους εισόδημα.

Περίπου ο μισός πληθυσμός αναμένει μείωση των προσωπικών του εσόδων πάνω από 20%, ενώ όσον αφορά τις δαπάνες οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο είναι ταξίδια/ διακοπές και διασκέδαση, ακολουθούμενοι από τα δάνεια (με πολύ χαμηλή πρόθεση απόκτησης), ένδυση/ υπόδηση και ασφαλιστικά προϊόντα.

Σε άλλα στοιχεία, η εικόνα παραμένει αρνητική όσον προς κάποια αγορά ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς όπως απεικονίζεται στα παρακάτω ευρήματα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμπερασματικά, όσοι έχουν κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα δηλώνουν πρόθεση να το ενισχύσουν σε αρκετά σημαντικό βαθμό, ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα αποταμιευτικά/επενδυτικά προγράμματα βρίσκονται πρώτα στην λίστα των προθέσεων για κατάργηση. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί επίσης πως 6 στους 10 πολίτες δεν φαίνεται πως προτίθενται να αγοράσουν ασφάλιση τους επόμενους 3 με 6 μήνες.

Περισσότερα στο Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ