Πρωτογενές έλλειμμα που θα υποχωρήσει στο 0,1% του ΑΕΠ το 2023 (πρακτικά δεν θα υφίσταται), προβλέπει σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley, η οποία επίσης ανεβάζει την πρόβλεψή της για πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας στο 7,9% φέτος.

Ωστόσο ο οίκος που εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος στα περισσότερα σημεία της έκθεσής του διατηρεί επιφυλάξεις για την απορρόφηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, λόγω ιστορικού της χώρας στην απορροφητικότητα των κονδυλίων αλλά και του πήχυ που έθεσε ψηλά η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος εμφανίζεται φειδωλός σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις του, λόγου χάρη για την ανάπτυξη την ερχόμενη διετία την οποία τοποθετεί στο 2,7%.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη φέτος όπου αναφέρει ότι η επάνοδος των τουριστικών ροών λογικά διατηρήθηκε και το τρίτο τρίμηνο, με τις διανυκτερεύσεις να ανακάμπτουν σε επίπεδα σχεδόν 50% του 2019 τον Ιούλιο και τις αφίξεις τουριστών να ανακάμπτουν σε επίπεδα 75% του 2019 τον Αύγουστο.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα δεδομένα αυτά θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2022, με την επανεκκίνηση των ταξιδιών αναψυχής και εκτός Ευρώπης.

Ωστόσο σε άλλα σημεία ο οίκος αποδίδει την ανάπτυξη κυρίως στην εσωτερική ζήτηση.

Για τα ελλείμματα πάντως είναι θετική. Αναφέρει ότι παρά τη σημαντική στήριξη, λόγω πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που οδήγησε σε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα (6,7% του ΑΕΠ το 2020 και 7,5% εφέτος), προβλέπει σημαντική βελτίωση το 2022 με πρωτογενές έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ και ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 με το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,1% του ΑΕΠ.

Για το χρέος περιμένει μείωσή του στο 198% του ΑΕΠ από το 2023.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ταμείο Ανάπτυξης και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι από τους πλέον ωφελημένους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιδοτήσεις και δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ, ενώ είναι και μια από τις λίγες χώρες-μέλη -μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία- που έχουν υποβάλει σχέδιο για το πλήρες ποσό των δανείων.

Αυτό, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, δημιουργεί περιθώρια για δομική αύξηση στο ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Επιτροπή, να εκτιμά τη συμβολή σε πρόσθετη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5 μονάδες ετησίως. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κλίμακα του ελληνικού σχεδίου καθιστά πρόκληση την απορρόφηση των κονδυλίων, δεδομένου του ισχνού ιστορικού της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ