Κλιμακώνεται το μπαράζ αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία από ξένους οίκους και μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού με τη σκυτάλη να παίρνουν σήμερα η UniCredit και η HSBC, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αναβαθμίσουν ανοδικά, τα σενάρια τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι η ιταλική UniCredit

  • αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ελληνικού στο 5,5% από 2,5% που προέβλεπε πρόσφατα, αν και μειώνει τώρα τις εκτιμήσεις για το 2022 προβλέποντας ανάπτυξη 3% από 5% που έδινε πριν.

Αντίστοιχα η HSBC

  • προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα τρέξει φέτος με διπλάσιο ρυθμό από ότι προέβλεπε πρώτα και συγκεκριμένα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% από 2,2% που έδινε πρόσφατα. Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 5,5% από 6% που έδινε πριν.

Ειδικότερα, η UniCredit αναφέρει ότι οι οικονομικές έρευνες και τα διαθέσιμα δεδομένα σημείωσαν σταθερές επιδόσεις ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε στο 58 το Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2000, και ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών ανέκαμψε σταθερά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η δραστηριότητα των υπηρεσιών είναι πιθανό να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, επωφελούμενη από την απελευθέρωση της ζήτησης για κοινωνική κατανάλωση και μια μέτρια ανάκαμψη στον τουρισμό που τροφοδοτείται από την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει ο ιταλικός οίκος. Ωστόσο, μια πειστική ανάκαμψη στον τουρισμό πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί πριν από το 2022, επισημαίνει.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να «κεφαλαιοποιήσει» την επιτυχία της κυβέρνησής του σχετικά με την εξασφάλιση για την Ελλάδα νέων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και την πλήρη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές αγορές, για να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναβλήθηκε κάπως λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η UniCredit αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πρόσφατα πως η κυβέρνηση θα δεσμεύσει επιπλέον 1,2 δις ευρώ για να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν τα κέρδη ανακάμψουν πιο σταθερά. Αυτό φέρνει το συνολικό ποσό των δημοσιονομικών μέτρων για το 2021 στο 6,5% του ΑΕΠ (11 δις ευρώ), παρόμοιο με αυτό που δεσμεύτηκε το 2020.

Η UniCredit εκτιμά πως το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα παραμείνει σε έλλειμμα και φέτος και το επόμενο έτος, και από το -9,7% του 2020 θα κινηθεί στο -9,9% του 2021 και στο -4,7% το 2022. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 6,3% φέτος από 7,8% το 2020, και στο 4,4% το 2022. Τέλος, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 200%, και από 205,6% το 2020 θα φτάσει το 206,1% φέτος και το 205,8% του 2022.

Αναβάθμιση και από την HSBC

Ανάπτυξη με ρυθμό στο 4,5% από 2,2%  πριν, βλέπει η HSBC. Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο σύνολο της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες, λέει, καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί και οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν επιταχυνθεί, με το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα να έχει βελτιωθεί. Η εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων.

Ελαφρώς χαμηλότερα, αλλά σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τοποθετεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022, στο 5,5% από 6% πριν. Συγκριτικά, εκτιμά πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος θα κινηθεί στο 4,4% από 3,6% που προέβλεπε πριν, και το 2022 στο 4%.

Ο οίκος βλέπει βελτίωση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 οδηγεί σε άνοδο των θέσεων εργασίας.  «Το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 8,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022», 0,3% χαμηλότερα από την πρόβλεψη προ τριών μηνών.

Αυτό προϋποθέτει σταδιακή αύξηση στη συμμετοχή στην εργασία και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Για την Ελλάδα, η HSBC εκτιμά πως η ανεργία φέτος θα ανέλθει στο 16,7% από 17% που προέβλεπε πριν και το 2022 στο 16,3% από 16,5% πριν.

Η HSBC εκτιμά πως το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα της κανονικότητας προ πανδημίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η χαμένη παραγωγή της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 να μειωθεί στο 2,8% από 4%. Η ανάπτυξη της Ελλάδας στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 τοποθετείται στο 3,7% από 3% που προβλεπόταν πριν.

Στα δημοσιονομικά, ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει ελλειμματικός την επόμενη διετία, και από έλλειμμα 9,7% το 2020 θα αυξηθεί σε έλλειμμα 10,5% για φέτος αλλά το έλλειμμα εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 5,3% το 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ