Δημήτρης Μαλλάς

«Το 5G είναι πραγματικότητα, δεν είναι ένας μύθος». Η δήλωση αυτή της Claudia Nemat, γενικής διευθύντριας της Deutsche Telekom για την τεχνολογία και την καινοτομία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, αντικατοπτρίζει πλήρως την αίσθηση που αποκομίζει όποιος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Fira Gran Via, το εκθεσιακό κέντρο της Βαρκελώνης όπου πραγματοποιείται το Mobile World Congress, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της παγκόσμιας αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, η κ. Nemat υποστήριξε ότι η Deutsche Telekom πρόκειται να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς μέσα στο 2019 ξεκινώντας από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα η αντίστοιχη κίνηση θα γίνει το 2020. Κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου ότι η διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων στους ενδιαφερόμενους παρόχους εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2019, ενώ στη συνέχεια απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 4-6 μηνών προκειμένου να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία, όπως ανέφεραν στελέχη από την πλευρά των κατασκευαστών εξοπλισμού στο CNN Greece.

Ελληνική παρουσία

Στη φετινή MWC19, το ελληνικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο, καθώς πέραν του ελληνικού περιπτέρου, υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει την «αυτόνομη» κάθοδο στη Βαρκελώνη.

Η ελληνική αποστολή που έχει διοργανωθεί από το Enterprise Greece περιλαμβάνει περίπου 37 εταιρείες, και το ελληνικό περίπτερο εγκαινίασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. «Η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στην παγκόσμια έκθεση των τηλεπικοινωνιών. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι -και προς την παγκόσμια κοινότητα- ότι η Ελλάδα ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες. Υπάρχουν αποφάσεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα για τεράστιες επενδύσεις όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, καθώς 4 δισ. ευρώ θα επενδυθούν μέχρι το 2022 σε αυτόν τον κλάδο. Παράλληλα, ξεκινάμε κι εμείς, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής τεχνολογιών 5G, το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα και θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ψυχαγωγούμαστε και συναλλασσόμαστε με τις δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε ο κ. Παππάς.

Στις ελληνικές επιχειρήσεις με πολύχρονη παρουσία περιλαμβάνεται η Intracom Telecom, η οποία παρουσιάζει μία νέα νέα σειρά συστημάτων ασύρματης πρόσβασης και μετάδοσης, με επίκεντρο τη νέα πλατφόρμα UltraLink, που προσφέρει 30 Gbit/s χωρητικότητα από 2 GHz κανάλι και το WiBAS micro-BS στη συχνότητα των 28 GHz για δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA). Επιπλέον, προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον τομέα των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακού λογισμικού με τη νέα πλατφόρμα υπηρεσιών Virtualized Wi-Fi, όπως και λύσεις στο χώρο των «έξυπνων» πόλεων και του ΙοΤ.

Παρών στην MWC19 δίνει και η fluo του ομίλου Μαυρογένη, η οποία παρουσιάζει δύο νέα smartphones της, τα fluo N και fluoX2 Max. Στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση σε νέες αγορές δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως είναι η ποιότητα στην κατασκευή και η ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογιών στις συσκευές της.

Από εκεί πέρα, παρουσία έχει και φέτος η Adaptit, η οποία παρουσιάζει τις τελευταίες λύσεις της στο χώρο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως και η Upstream, η οποία έχει ιδιαίτερη έντονη παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές, βοηθώντας τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες τους πελάτες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ