Ένα πρόσωπο, παίγνωστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο και για τις επιχειρήσεις του, όσο και για την ενασχόλησή του με την στρογγυλή θεά, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τον κ. Ντίτμαρ Χοπ, έναν ιδιόρρυθμο δισεκατομμυριούχο, που χρηματοδοτεί ως ιδιοκτήτης την γερμανική ομάδα Χόφενχαϊμ.

Η CureVac στο μάτι του κυκλώνα

Όπως διαβάζουμε στο Der Spiegel, ο Χοπ ελπίζει πως «σύντομα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη εμβολίου που θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις του ιού».

Εταιρεία που ανήκει κατά 80% σε αυτόν, η CureVac, με έδρα το Τούμπινγκεν, εργάζεται ήδη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Χοπ είναι επίσης μέτοχος του Ιδρύματος Bill and Melinda-Gates, το οποίο, μαζί με το CureVac, αναπτύσσει εμβόλια κατά παντός είδους λοιμωδών νοσημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπήρξε μια ισχυρή φήμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας και ως εκ τούτου, του εμβολίου, κυρίως για τις ΗΠΑ. Ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο, ο Χοπ κατηγόρησε έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για έλλειψη αλληλεγγύης.

Η διάψευση

Η γερμανική εταιρεία CureVac διέψευσε ότι της έγινε πρόταση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει κατ’ αποκλειστικά σε Αμερικανούς το εμβόλιο που προσπαθεί να παρασκευάσει για τον νέο κορονοϊό.

“Για να είμαστε και πάλι ξεκάθαροι στο θέμα του κορονοϊού: η CureVac δεν έλαβε κάποια προσφορά από την αμερικανική κυβέρνηση ή από συνδεδεμένες με αυτήν υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας στον Λευκό Οίκο στις 2 Μαρτίου” ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν το εμβόλιο που αναπτύσσεται από αυτό το γερμανικό εργαστήριο και προειδοποίησε ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει το σκεύασμα αυτό στην Ευρώπη. Η εφημερίδα Die Welt έγραψε την ίδια ημέρα ότι ο Τραμπ προσέφερε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στην CureVac.

“Η CureVac διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς του Τύπου”, πρόσθεσε η εταιρεία αυτή στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, σχολίασε ότι η υπόθεση αυτή έχει “μεγαλοποιηθεί υπερβολικά”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac είχε προσκληθεί προσωπικά από τον Τραμπ στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου. Περιέργως, μια εβδομάδα αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here