Γράφει η «ξενοδόχος»

Ναι μεν, αλλά για την μεγάλη τουριστική επένδυση των 60 εκατ. ευρώ στη Μύκονο, από τους Άραβες της AGC που συνδέονται με τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Χθές, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» του επενδυτικού φορέα Blue Iris Α.Ε.   και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αφορά στην τουριστική επένδυση στρατηγικής σημασίας για την Μύκονο, δυναμικότητας 192 κλινών, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 60.324 τ.μ. που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Μυκόνου στην θέση «Καραπέτης» στην Άνω Μερά.

  • «Για την ανάπτυξή του καθορίστηκαν ειδικοί όροι δόμησης που εγκρίθηκαν με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)  με το από 10.06.2020 ΠΔ (ΦΕΚ 304Δ΄/2020).
  • Η πρόταση επιχειρεί να ενσωματώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη θέα στη θάλασσα και τη μεγάλη κλίση που κυμαίνεται από 25% έως 40% ή έως και 70% στο παράκτιο μέτωπο του ακινήτου χωρίς παράλληλα να θίγει τους περιορισμούς που συνοδεύουν την έκταση», αναφέρεται σχετικά.

Η επένδυση όμως συναντά τη σφοδρή αντίδραση του δήμου Μυκόνου, ο οποίος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και του ελληνικού Δημοσίου, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού.

Η συζήτηση στο ΣτΕ έγινε πέρυσι το Φεβρουάριο και αναμένεται η σχετική απόφαση.

Από πλευράς του δήμου, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ανεπίτρεπτη πρόβλεψη ειδικών χρήσεων γης στην Ζώνη Α ́ της επένδυσης, ανεπίτρεπτη χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών αλλά και  ανεπίτρεπτη επιβάρυνση του ανθρωπογενούς, φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του νησιού.

Όπως αναφέρεται, μία τουριστική επένδυση τέτοιας εκτάσεως και έντασης, σε περιοχή όπου υπάρχουν προστατευόμενα ενάλια είδη, γειτνιάζουσες περιοχές προστατευτέες (υγρότοπος, παραδοσιακοί οικισμοί, αιγιαλός), καθώς επίσης και σε ένα νησί που κατά τα παγκοίνως γνωστά χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη επειδή ακριβώς αποτελεί εδώ και δεκαετίες πόλο έλξης παγκοσμίως, επιβαρύνουν υπέρμετρα την φέρουσα ικανότητα του νησιού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ