Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) πούλησε στην Γαλλική Euronext το Χρηματιστήριο  του Μιλάνου (Borsa Italiana).

Το τίμημα που θα καταβάλει η Euronext ανέρχεται σε 4,33 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ενώ είχε και την αρωγή του ιταλικού κράτους αλλά και της Intesa Sanpaolo, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. Η Euronext προτιμήθηκε από την Deutsche Boerse (το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης) και την ελβετική SIX.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα λεφτά που θα εισπράξει από την πώληση του Borsa Italiana θα χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσει την εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv αντί του ποσού των 27 δισ. δολαρίων.

Το 45% της Refinitiv ανήκει στην Thomson Reuters, μητρική εταιρεία του πρακτορείου Reuters. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είχε αγοράσει το Χρηματιστήριο του Μιλάνο το 2007 και 13 χρόνια αργότερα πουλώντας το  θα αποκομίσει κέρδη 1,6 δισ. ευρώ.

  • Η Euronext, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 7 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω έκδοσης χρέους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και με μετρητά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Euronext, που θα αποκτήσει το χρηματιστήριο του Μιλάνου, διοικεί ακόμα το χρηματιστήριο του Παρισιού, του Αμστερνταμ και του Δουβλίνου, μεταξύ άλλων.

Η γαλλική εταιρεία θα διατηρεί χρηματιστήρια με 1.800 και πλέον εισηγμένες επιχειρήσεις, των οποίων η συνολική χρηματιστηριακή αξία θα φθάνει σχεδόν τα 4,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η πώληση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα λόγω του ότι έχει στην ιδιοκτησία του την πλατφόρμα MTS, η οποία διαχειρίζεται την αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας που αποτιμάται σε σχεδόν 2,1 τρισ. ευρώ.

Γι’ αυτό άλλωστε  η Euronext, συνεργάστηκε με το Ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti) καθώς και με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ