του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, κατακτώντας νέα υψηλά οκταετίας την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος πάνω από το ορόσημο των 1.000 μονάδων φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, καθώς, εκτός από τις αναγνώσεις της αυξημένης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, τα κυοφορούμενα deals δείχνουν ότι έχουν συνέχεια και «ουρές» συναλλαγών, που, εκτός από την αποκάλυψη αξίας στις μετοχές, απελευθερώνουν και κεφάλαια προς επανεπένδυση. 

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, την περασμένη Δευτέρα, προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2023, αυξάνοντας την ένταση του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο. 

Σε αυτό το κλίμα, οι αναμενόμενες διορθώσεις, λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών, περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν, εκ νέου, με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. 

Το κέρδος της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των «μικρών» και «μεσαίων χαρτιών» της αγοράς, βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιρειών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου, ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής. 

Στις ΗΠΑ, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του S&P 500 βρίσκεται στο 40% των εταιρειών, οι οποίες εμφανίζουν αυξημένα κέρδη και έσοδα κατά 1,5% και 7,2% αντίστοιχα. Ως τώρα, οι θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς βρίσκονται στο συντριπτικό 72%, συντηρώντας ένα «ράλι» τιμών που κινείται κόντρα στην περιρρέουσα απαισιοδοξία που είχε διατυπωθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς. 

Επιπλέον, η αδυναμία στις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου τον τελευταίο μήνα του χειμώνα δείχνει ότι, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς, οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο βατό ενεργειακό κόστος. Η υποδοχή των νέων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν εντός των αναμενομένων, ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αναπτέρωσε τις ελπίδες για ηπιότερες αυξήσεις στο μέλλον, ωθώντας τους δείκτες μια ανάσα από το όριο του χαρακτηρισμού της ανοδικής αγοράς. 

Τα 71 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς σίγουρα κάνουν πιο απαιτητική τη μελέτη για την επιλογή τίτλων. Η αύξηση όμως των κερδών ανά μετοχή δείχνει ότι θα συνεχιστεί και το 2023 και σε αυτό υπάρχει μια γενική συμφωνία από τους επαγγελματίες του χώρου. 

Με αυτήν την προσδοκώμενη κερδοφορία, τα μερίσματα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται με άνεση πάνω από τα 2,4 δισ. ευρώ, τροφοδοτούμενα και από επιστροφές κεφαλαίου. Η αίσθηση του «ακριβού» μπορεί να φύγει μόνο με την επίτευξη νέων στόχων κερδοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι στις προσεχείς ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το κλείσιμο του 2022 θα χρειαστεί η πληροφόρηση για το πώς ξεκίνησε το 2023.

Aπό το ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ