γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού προκάλεσαν μία επιτάχυνση των εξελίξεων που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ήταν γνωστό ότι όλες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να μετεξελιχθούν ψηφιακά, διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα μείνουν πρακτικά χωρίς… δουλειά. Με τον κορωνοϊό, όμως, ακόμη και εκείνοι που αρνούνταν να κάνουν τα σχετικά βήματα, υποχρεώθηκαν να μπουν στον… χορό.

Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται απαιτούν, όμως, και νέες υποδομές. Και διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Αυτό δεν έχει σχέση τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με τα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής που δημιουργούν διαφορετικές ανάγκες και οδηγούν σε καινούρια μοντέλα λειτουργίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που είδαμε τις τελευταίες ημέρες

  • Τον όμιλο ΟΤΕ να ανακοινώνει ότι προχωρά σε απόσχιση τριών κλάδων του. Εκ των οποίων οι δύο θα συγχωνευθούν με υφιστάμενες θυγατρικές. Πρακτικά, ο όμιλος ΟΤΕ θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία.
  • Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Πλαίσιο Computers. Η γνωστή αλυσίδα τα πήγε πολύ καλά την περίοδο της καραντίνας αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι πέρσι είχε ολοκληρώσει τη δημιουργία και δεύτερου κέντρου διανομής και αποθήκευσης.
  • Αντίστοιχα, ο Κωτσόβολος απέκτησε σχετικά πρόσφατα τη δεύτερη αποθήκη του και επίσης τα πήγε αρκετά καλά μέσα στην καραντίνα όσον αφορά στην ανταπόκριση στις παραγγελίες των πελατών του

Βέβαια, στην καραντίνα δεν ήταν όλα τέλεια. Αποδείχθηκε πόσο πίσω είναι οι εταιρίες ταχυμεταφορών.

  • Μάλιστα, αυτό που αρχίζει πλέον να γίνεται κατανοητό είναι πως το σύστημα δεν είχε πρόβλημα στο αποκαλούμενο last mile, δηλαδή στις παραδόσεις στους πελάτες αλλά στη διαχείριση των παραγγελιών στα κεντρικά hubs των εταιρειών ταχυμεταφορών. Εκεί είναι που χρειάζεται να γίνει κάποια μεγάλη αλλαγή.

Το σημαντικό είναι να αλλάξεις τον τρόπο λειτουργίας προκειμένου να είσαι πιο ευέλικτος και να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα. Είναι η εποχή της agile προσέγγισης.

Για παράδειγμα, πλέον είναι απαραίτητο να κάνεις ουκ ολίγες αλλαγές στα πληροφοριακά συστήματα σου.

  • Όμως, δεν μπορείς -και δεν χρειάζεται- να προσλάβεις developers.

H πιο ορθολογική προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένες ομάδες για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αυτό που θα χρειαστείς, όντας μία μεγάλη επιχείρηση είναι να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους εσωτερικά που να μπορούν να διαχειριστούν τις ομάδες outsourcing που θα χρησιμοποιηθούν.

Και ταυτόχρονα να μπορέσουν να επικοινωνήσουν σωστά το τι γίνεται στην υπόλοιπη εταιρεία.

Πράγματα που θέλουν μία αλλαγή κουλτούρας. Αλλά ούτως ή άλλως αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί νέους τρόπους σκέψης σε κάθε περίσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ