Με επίκεντρο την ενέργεια, η τελευταία έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής προβλέπει νέο κύμα ακρίβειας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ προσβλέπει σε ομαλοποίηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Η έκθεση δίνει έμγαση στην ενεργειακή κρίση που πλήττει (και) τη χώρα μας, γεγονός που αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο και στα καταναλωτικά αγαθά για τα οποία αναμένονται περαιτέρω ανατιμήσεις.

Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στα επίπεδα του πληθωρισμού, ο οποίος την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2021 άγγιξε το 4,6% ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα φθάσει το 4,8% στην περιοχή της ζώνης του ευρώ.

Όπως εκτιμά, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, αυτό της σταθεροποίησης των τιμών καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022, ο  πληθωρισμός δεν θα μειωθεί κάτω από το 2% έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Επίσης επισημαίνεται ότι το υψηλό κόστος παραγωγής θα οδηγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω της έντασης του ενεργειακού κόστους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει πώς θα εξελιχθεί αυτή η διεθνής κρίση, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνησηκάθε μήνα αξιολογεί τις τιμές και προχωρά σε επιδοτήσεις.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως “έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να έχουμε όλους τους πόρους, για να δίνουμε τις επιδοτήσεις”.

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πολύ ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Συγκεκρίμενα, όπως είπε, μια μείωση 30% στο ηλεκτρικό ρεύμα, όμως το φυσικό αέριο είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει μόνιμο μηχανισμό επιδότησης απευθείας στον λογαριασμό, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ