Ο τομέας της ναυτιλίας έρχεται συχνά αντιμέτωπος με διαρκείς αλλαγές, από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις έως τις απρόοπτες καιρικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή όμως αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση από κάθε άλλη φορά: να καταφέρει να γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον παραμένοντας ταυτόχρονα βιώσιμος.

Οι  θαλάσσιες μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 2.5% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), ένα ποσοστό που αυξάνεται συνεχώς. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η βιομηχανία της ναυτιλίας πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα και να επαναπροσδιορίσει τις δραστηριότητές της.

Ήδη οι ναυτιλιακές εταιρείες στρέφονται προς καθαρότερους τύπους καυσίμων ενώ προχωρούν και στην εγκατάσταση νέου εξοπλισμού. Για να επιδείξουν όμως την απαιτούμενη συμμόρφωση ως προς τα επίπεδα βιωσιμότητας, θα χρειαστούν νέες οδηγίες και κατευθύνσεις, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο διοικητικό φόρτο. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του διοικητικού κόστους, ωστόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωράει με αργούς ρυθμούς για να εγκαθιδρυθεί στον τομέα της ναυτιλίας. Οπότε, για να πετύχει το στόχο της, η ναυτιλία χρειάζεται μια αλλαγή τόσο στην κουλτούρα όσο και στη χρήση της τεχνολογίας.

Η METIS, ελληνική εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να φέρει αυτή ακριβώς την ψηφιακή επανάσταση στον τομέα της ναυτιλίας. Η πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων της εταιρείας επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία των μηχανημάτων στα πλοία τους, παρέχοντας την απαραίτητη τεκμηρίωση για την επίβλεψη της ορθής λειτουργίας, την αξιολόγηση της απόδοσης αλλά και τα επίπεδα συμμόρφωσης ως προς το κανονιστικό πλαίσιο Η METIS, για να συλλέξει αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιεί εξειδικευμένους αισθητήρες Internet of Things (IoT)οι οποίοι τοποθετούνται στο πλοίο ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τα δεδομένα συνδεόμενη με εφαρμογές τρίτων παρόχων για υπηρεσίες όπως η πρόγνωση του καιρού και ο εντοπισμός του γεωγραφικού στίγματος. Για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στην ναυτιλία να υιοθετήσουν αυτές τις τεχνολογίες, η METIS σχεδίασε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με το σύστημα ως ένα εύκολο στη χρήση chatbot, γνωστό και ως Virtual Personal Assistant (VPA).

«Θέλαμε να παρέχουμε μια λύση που δεν θα απαιτούσε εκτεταμένη εκπαίδευση ή υποστηρικτικές διαδικασίες. Έτσι, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές ερωτήσεις ή και να ζητήσουν μια πιο σύνθετη ανάλυση στην αγγλική γλώσσα, με τον ίδιο τρόπο που θα επικοινωνούσαν με τον καπετάνιο ή τον υπεύθυνο μηχανικό του πλοίου», εξηγεί ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της METIS.

Η METISμέσω του VPA παρακολουθεί το πλοίο 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, στέλνοντας ειδοποιήσεις για έκτακτα συμβάντα ή παραδίδοντας reports που διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διαγνώσουν προβλήματα και να επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα το γρηγορότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο,το σύστημα παρέχει πληροφορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του εκάστοτε τμήματος ή στις αρμοδιότητες του χρήστη.

«Ο υπεύθυνος πλοίου ή ένας μηχανικός είναι σε θέση να λαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες και καίριους δείκτες απόδοσης για το συγκεκριμένο πλοίο, την ίδια στιγμή πουο υπεύθυνος του στόλου ή ο τεχνικός διευθυντής αποκτά μια λιγότερο αναλυτική αλλά μεγαλύτερου εύρους εικόνα της κατάστασης του στόλου με την δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης αν αυτό χρειαστεί», ανέφερε ο Μάικ Κωνσταντινίδης.

Η METIS επέλεξε το Microsoft Azure για τις cloud υποδομές, τις δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης, καθώς και για την αυξημένη ασφάλεια και την επεκτασιμότητα. Εφαρμόζοντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στα δεδομένα (data), η METIS επιτρέπει στους πελάτες της να δημιουργήσουν εξελιγμένα μοντέλα δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μελλοντικής συμπεριφοράς του πλοίου ή πιθανών δυσάρεστων καταστάσεων σε κρίσιμα μηχανικά μέρη.Το γεγονός αυτό, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είτε προσδιορίζοντας την ποσότητα των καυσίμων που μπορούν να εξοικονομηθούν σε ένα ταξίδι είτε υπολογίζοντας τη βέλτιστη και πιο αποτελεσματική ταχύτητα πλεύσης.

«Χρησιμοποιώντας το Azure, μπορούμε να παρέχουμε στους πελάτες μας ωφέλιμες και εύχρηστες πληροφορίες, με τον πιο κατανοητό και λειτουργικό τρόπο. Η εφαρμογή των έξυπνων τεχνολογιών σε μεγάλη κλίμακα είναι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τα αίτια της επίδρασης στο περιβάλλον και να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση,αξιολογώντας συνεχώς τα αποτελέσματα με σκοπό τη βελτίωσή τους», συνέχισε ο Μάικ Κωνσταντινίδης.

Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η METIS βοηθά τους πελάτες της στην ενίσχυση των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της απόδοσης του συστήματος διαχείρισης θαλασσίου έρματος. Τα ποντοπόρα πλοία χρησιμοποιούν σημαντικές ποσότητες νερού ως έρμα για να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας όταν δεν έχουν κάποιο φορτίο. Αλλά όταν το νερό συλλέγεται από ένα σημείο του ωκεανού και στη συνέχεια απορρίπτεται σε ένα άλλο, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια θαλάσσια είδη να εισαχθούν «βίαια» σε νέα οικοσυστήματα και να προκαλέσουν σημαντική διαταραχή. Για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου, οι εταιρείες εγκαθιστούν νέο εξοπλισμό με τον οποίο γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία του θαλάσσιου έρματος. ΗMETIS επιτρέπει στους πελάτες της να επιβλέπουν τη λειτουργία του εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο, να καταγράφουν τα επίπεδα συμμόρφωσης τους σε αυτή τη διαδικασία και να παρακολουθούν την επίδραση που έχει αυτός ο νέος εξοπλισμός στις συνολικές λειτουργίες του σκάφους.

«Είμαστε χαρούμενοι που βρήκαμε όλες τις λειτουργίες που ζητήσαμε στην METIS. Η επιθυμία της εταιρείας να προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στους πελάτες της είναι μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο. O μοναδικός αλλά και φιλικός προς το χρήστη τρόπος αλληλεπίδρασης καθιστά το σύστημα της METIS το πιο αποτελεσματικό και πολύτιμο σύστημα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής» αναφέρει ο Τεχνικός Διευθυντής της Pleiades Shipping Agents S.A.

Συνδυάζοντας τη βαθιά κατανόηση των προκλήσεων του ναυτιλιακού τομέα, με την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και την ευκολία στη χρήση, η METIS οδηγεί την «παλαιού τύπου» βιομηχανία της ναυτιλίας προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ναυτιλία προετοιμάζεται να «σαλπάρει» προς ένα καθαρότερο, εξυπνότερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ