Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο. Ο οικονομολόγος  – Σύμβουλος Επιχειρήσεων Νίκος Φιοράντης με την μακρά εμπειρία στον χώρο της κεφαλαιαγοράς και consulting διαπιστώνει ότι μετά τις ευρωεκλογές αλλά -κυρίως- μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η Ελλάδα ξαναβρίσκει σταδιακά τον χώρο που της αρμόζει στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού. Ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας το ενδιαφέρον είναι συγκεκριμένο, έντονο και επαναλαμβανόμενο. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν σήμερα οι φορολογικές και επιχειρηματικές συνθήκες για συμπράξεις Ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα στην παραγωγή Ενέργειας με τις προδιαγραφές του 21ου αιώνα…

Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Έχετε πραγματικά κι εσείς, κ. Φιοράντη, μηνύματα από το εξωτερικό ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα με «διαφορετικό μάτι» μετά τις εκλογές;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η εικόνα μιας χώρας δεν αλλάζει έτσι εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούνται πολυετείς, συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες για να εμπεδωθεί στην διεθνή επενδυτική κοινότητα η εμπιστοσύνη στις προοπτικές μιας χώρας. Αυτό που οι επενδυτές βλέπουν σήμερα στην Ελλάδα είναι μια κυβέρνηση που «έχει βάλει το άλογο μπροστά από το κάρο» έχει σαφείς και σωστές προτεραιότητες για να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Οι πρώτες κινήσεις ήταν περίπου αυτονόητες, για τις επόμενες πρέπει να περιμένουμε ώστε να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα… Πάνω σ’ αυτή τη βάση το ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού είναι σίγουρα εντονότερο από το παρελθόν…

Εσείς πως νιώσατε αυτή τη διαφορά στην αντιμετώπιση των ξένων επενδυτών;

Μα δεν έχει περάσει καλά – καλά ούτε μήνας από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης κι έχω ήδη συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις στο γραφείο μου για σημαντικά επενδυτικά projects μακροπρόθεσμου χαρακτήρα…

Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα;

Πολλά, αλλά θα περιοριστώ σ’ αυτά που έχουν μπει ήδη υπογραφές. Το γραφείο μου έχει υπογράψει “NDA Agreement” με εξιδεικευμένη συμβουλευτική / τεχνολογική εταιρεία στο χώρο της ενέργειας εκτός Ελλάδος, στην οποία έχει ήδη δοθεί Letter of Intend” από διαφορετικούς επενδυτικούς φορείς, ενδιαφερόμενους για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα  στην Ελλάδα. Δύο από αυτές, Γερμανικών αλλά και Κινεζικών συμφερόντων, ενδιαφέρονται τώρα για εν λειτουργία πάρκα ανά την Ελλάδα παραγωγικής ισχύος μεγαλύτερης του 1MW.

Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν;

Επιδιώκουν εξαγορά του 100% είτε του πάρκου είτε του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που δυνητικά μπορεί να έχει στοχαρτοφυλάκιο της, περισσότερα του ενός πάρκου.

Μία άλλη τρίτη πρόταση, προέρχεται από φορέα ελβετικών συμφερόντων που ενδιαφέρεται για άδειες σε ισχύ φωτοβολταϊκών πάρκων, επίσης χωρίς χωροταξικό περιορισμό, με παραγωγική ισχύ μεγαλύτερη των 500 KW.

Εσείς πως περιγράφετε σ’ αυτούς τους επενδυτές την Ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης;

Με μία λέξη: Είναι Ευρυγώνια. Μια πολιτική χωρίς προκαταλήψεις και με συναίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας. Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει την αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα όχι μόνο για να εξασφαλίσει την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας αλλά κυρίως για να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, σεβόμενη τις Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Είναι μια κυβέρνηση που θέλει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα, για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

{κ. Νικόλαος Ι. Φιοράντης είναι Οικονομολόγος / “BFES Consulting

Δικαστικός Πραγματογνώμονας Τεχνικός Σύμβουλος – Εμπειρογνώμονας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ