Τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η υγειονομική κρίση της πανδημίας Covid, οι προοπτικές αλλά και οι δυνατότητες της αγοράς ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του δεύτερου πάνελ του NPL Summit 2021.

Η ethosEVENTS ακολουθώντας την πετυχημένη παράδοση των δυο προηγούμενων NPL Summit, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο μια διήμερη υβριδική συνάντηση Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών της βιομηχανίας των NPLs, με θέμα: «NPL Market in Total Transformation», μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής – θεσμού για την αγορά των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων πραγματοποιείται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr

Στο Panel II: «NPLs “Κινητήριος Δύναμη” για την Αγορά Ακινήτων» με συντονιστή τον κ. Άρη Αρβανιτάκη, CEO, UCI Greece Loan Management Services & Μέλος ΔΣ, ΕΕΔΑΔΠ συμμετείχαν οι ομιλητές κ.κ. Στέφανος Δ. Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., Ιωάννης Γκάνος, Γενικός Διευθυντής, Alpha Real Estate Management & Investments, Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), Αργύρης Δημ. Καραγιαννόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ακίνητης Περιουσίας στην Εταιρεία ARYIRIS D. KARAYANOPOULOS & Associates, Business & Real Estate Advisors, Γεώργιος Ι. Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Δ/ντής, Επικεφαλής του Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς & Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε.

 Ο κ. Γκάνος  μίλησε για τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η υγειονομική κρίση, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες της αγοράς ακινήτων.

«Ο πτωχευτικός ως εργαλείο είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενσωματώνοντας εμπειρία από το 2018. Η αγορά αντέχει να απορροφήσει μεγάλο αριθμό ακινήτων. Προερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση. Πριν τρία χρόνια είδαμε ένα turning point της αγοράς αλλά είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Το μάκρο- περιβάλλον στη χώρα βελτιώνεται ενώ έχουμε και μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά θα έχει αυξανόμενη ζήτηση όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και από πολύ μεγαλύτερα funds τα επόμενα χρόνια. Με την πανδημία έχουμε σαφώς μείωση του όγκου των συναλλαγών χωρίς όμως να έχουμε συμπίεση τιμών. Αντιθέτως είδαμε άνοδο τιμών, γεγονός που σηματοδοτεί περαιτέρω ανάκαμψη. Η πανδημία λειτουργεί σαν καταλύτης. Για παράδειγμα το retail γίνεται digital. Θα διατηρηθούν ωστόσο και τα φυσικά κανάλια. Η εξέλιξη αυτή με την σειρά της δημιουργεί ανάγκη για μεγάλες αποθήκες. Οι επενδύσεις επίσης για στεγαστικές ανάγκες που ήταν σε καθίζηση τα επόμενα χρόνια θα έχουν ανοδική πορεία. Στο χώρο των γραφείων θα έχουμε εξελίξεις (ακίνητα που θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες καθώς και γραφεία που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες). Το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας είναι πλέον καλύτερο. Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της στη καθημερινότητα δημιουργούν ένα πολύ πιο φιλικό περιβάλλον το οποίο έχει γίνει αντιληπτό από τους επενδυτές».

Ο κ.  Βλαστός σημείωσε πως η ΕΤΑΔ, ως μία εκ των τεσσάρων θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με άμεσο στόχο την απομείωση του χρέους.

«Είμαστε μια υβριδική εταιρεία ακίνητης περιουσίας, θέτοντας ως προτεραιότητα την εκμετάλλευση ακινήτων που μπορούν να αποδώσουν την μέγιστη αξία. Σε διεθνές επίπεδο η αγορά ακίνητης έχει επιβραδυνθεί. Η πρώτη στόχευση μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας και των επιχειρηματικών της μονάδων. Επενδύουμε σε sites,  e-shops και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. Στους στόχους μας είναι οι επενδύσεις σε πράσινα κτίρια, logistics και πράσινη ανάπτυξη (αιολικά, φωτοβολταικά, υδροηλεκτρικά έργα). Στόχος μας να συμβάλλουμε στη οικονομική ανάπτυξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να απελευθερώσει η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημόσιου, χαρακτηρίζοντας την ‘ακατέργαστο διαμάντι’ καθώς η συνολική της αξία αγγίζει τα €300 δις, χωρίς σ’ αυτά να συνυπολογίζεται η αξία της  εκκλησιαστικής περιουσίας (2000 ακίνητα εκ των οποίων το  41% είναι οικόπεδα και το το 33% κτίρια ενώ  διαθέτει και 1.300.000 στρέμματα από αγροτεμάχια).

«Τα δημόσια έσοδα μπορούν να ενισχυθούν λόγω της μεγάλης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Απ’ αυτό προκύπτουν και φορολογικά οφέλη μέσω της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της απασχόλησης και κατά συνέπεια της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε βραδεία εξέλιξη πολλών έργων ανάπτυξης (εντοπίζουμε ελλείψεις στην ολική ηλεκτρονική  καταγραφή και αξιολόγηση του συνόλου των ακινήτων δημοσίου και εκκλησίας), απαρχαιωμένα συστήματα που δυσχεραίνουν την αποδοτικότερη διαχείριση καθώς και εμπόδια όπως οι περιβαλλοντικοί/ δασικοί περιορισμοί,  αρχαιολογικοί χαρακτηρισμοί που συχνά οδηγούν σε ακυρώσεις στο ΣτΕ. Το θέμα των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας αν δούμε το θέμα globally», υπογράμμισε.

 Ο κ. Καραγιαννόπουλος από την μεριά του τόνισε πως ΑΕΠ και τουρισμός λειτουργούν συνδυαστικά επί της αγορά ακινήτων. Η μείωση των μισθωμάτων έχει φέρει μειώσεις και στις αξίες τους. Ο εμπορικός κλάδος δύσκολα θα ξανακερδίσει το κομμάτι του ηλεκτρονικού που άνθισε μες την πανδημία.  Στα ξενοδοχεία προσδοκούμε ότι η ανάπτυξη θα πλησιάσει στο μέγιστο δυνατό. Η επιβολή των πρωτοκόλλων Covid έχει αυξήσει την επιβάρυνση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και μονάδων λόγω της ανόδου των απαιτούμενων αποδόσεων των επενδυτών, καταδεικνύοντας πως δύσκολα ο τουρισμός θα επανέλθει στη κατάσταση του 2019 παρά μόνο ύστερα από την πάροδο 4 έως 5 ετών. Δεν θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού. Τα ακίνητα που αύξησαν την αξία τους εν μέσω πανδημίας είναι  είτε ακίνητα της εφοδιαστικής αλυσίδας είτε εμπορικά που λειτουργούν ως χώροι γραφείων».

 Τέλος, ο κ.  Κορμάς μίλησε για την αναγκαιότητα των επενδύσεων στο real estate, την σημασία του νέου νόμου και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

«Τα ακίνητα αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας.  Λίγο πριν τον Φεβρουάριο του 2020 άρχισε να φαίνεται ξανά αυτή  η δυναμική αλλά ήρθε η πανδημία. Οι αξίες είχαν πέσει σε επίπεδα που θεωρούνται minimum. Η αλλαγή  του πολιτικού πλαισίου (2019) σηματοδοτούσε ασφάλεια και σιγουριά για τους επενδυτές προμηνύοντας μια νέα άνθιση στο τομέα των ακινήτων. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης για επενδύσεις στο real estate. Οι μικρές εκλάμψεις όπως το πρόγραμμα golden visa και το κομμάτι του Airbnb, σίγουρα ήταν καλό που υπήρξαν αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να βασιστεί η στρατηγική της επόμενης ημέρας σ’ αυτούς τους τομείς.

Η επόμενη ημέρα στο χώρο του real estate θα είναι θετική . Έχουμε ανάπτυξη στα Logistics η οποία αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας καθώς και στους χώρους γραφείων. Η πανδημία μας δίδαξε ότι αυτό που μας προσφέρει ασφάλεια είναι το σπίτι μας. Καταλάβαμε ότι το σπίτι μας είναι ο χώρος που μπορεί να μας διασφαλίσει και την εργασία μας. Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια με την πανδημία είχε δύο παιδιά σε internet education και δύο γονείς σε remote access εργασίας. Ευελπιστούμε σε μείωση του αριθμού των NPL’s σε μονοψήφιο αριθμό. Μεγάλη η αξία της δευτερογενούς αγοράς, αυτής των servicers για την επόμενη ημέρα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ο νέος πτωχευτικός κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

Δείτε επίσης:

Elizabeth McCaul, ECB στο NPL Summit: Το τέλος της πανδημίας θα φέρει νέα γενιά κόκκινων δανείων

Ο Υπουργός Οικονομικών για τον ΗΡΑΚΛΗ, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και τη νέα γενιά κόκκινων δανείων στο NPL Summit

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ