Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ
Η εικόνα της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αντανακλά ένα μικτό τοπίο, όπου η πρόοδος συνυπάρχει με τις προκλήσεις. Βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση, να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, να συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια. Και την ίδια στιγμή, βλέπουμε στην αγορά άνιση μεταχείριση, διαφορετικούς μισθούς για την ίδια δουλειά και διαιώνιση των στερεοτύπων. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Για να δούμε ουσιαστική πρόοδο, χρειάζεται να υιοθετήσουμε και να αναδείξουμε μια νέα κουλτούρα, που ευνοεί την ανάδειξη, όχι ανδρών ή γυναικών, αλλά άξιων ανθρώπων. Η επιτυχία βασίζεται στο ταλέντο, την επιμονή και την προσπάθεια. Όταν ένας άνθρωπος αγαπά τη δουλειά του, αφιερώνει τον εαυτό του σε αυτήν και προσπαθεί καθημερινά να δώσει το κάτι παραπάνω, πρέπει να αναγνωρίζεται και να προχωράει μπροστά, ανεξαρτήτως φύλου, προτιμήσεων κ.λπ.
Στον Όμιλο ΟΤΕ, η Ισότητα, η Διαφορετικότητα και η Συμπερίληψη αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Αυτές διασφαλίζουν τη σύνθεση απόψεων, την προώθηση της καινοτομίας, την αξιοποίηση του συλλογικού ταλέντου και τελικά συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων.
Ποια θεωρείτε ότι είναι, σήμερα, τα σημαντικότερα εμπόδια και προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην επαγγελματική της ανέλιξη στη χώρα μας;
Ένα μεγάλο εμπόδιο, που δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε ακόμα και σήμερα, είναι όλα εκείνα τα στερεότυπα που «κουβαλάμε» χωρίς να το συνειδητοποιούμε και πολλές φορές μας αναγκάζουν να βάζουμε όρια, ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό. Στερεότυπα που θέλουν ορισμένες δεξιότητες, επαγγέλματα, επιστήμες κ.ο.κ. να συνδέονται αποκλειστικά με συγκεκριμένο φύλο. Που βλέπουν την καριέρα και τη μητρότητα ως διαφορετικές πορείες που δεν τέμνονται, δεν συνδυάζονται.
Για να αλλάξουν αυτές οι συνήθως ασυνείδητες προκαταλήψεις, χρειάζεται προσπάθεια από τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τις επιχειρήσεις. Η έννοια του άξιου ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, όμως, πρέπει πάνω από όλα να σμιλευτεί στο οικογενειακό περιβάλλον. Πρέπει οι γονείς, με το παράδειγμά τους, να περάσουν αυτόν τον τρόπο σκέψης στις νεότερες γενιές. Έτσι θα μπορέσουμε να ελευθερωθούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Η κ. Ντέπη Τζιμέα είναι μέλος της διοικητικής ομάδας του Ομίλου ΟΤΕ από το 2001, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό του ως διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας. Η κ. Τζιμέα ήταν υπεύθυνη για τον μετασχηματισμό της εικόνας του ΟΤΕ σε μια εξωστρεφή και καινοτόμο, πελατοκεντρική εταιρεία, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει σημαντική γνώση και εμπειρία σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης της αλλαγής (change management), της διαχείρισης κρίσεων (crisis communication) και της διαφήμισης. Από την ένταξή της στον ΟΤΕ έως και σήμερα, είναι υπεύθυνη για θέματα Crisis Communication όλου του Ομίλου.
Όντας αρχικά υπεύθυνη για τη στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας και την υλοποίησή της, ανέλαβε την εξέλιξή της σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική λειτουργία του Ομίλου. Σαν αποτέλεσμα, ο ΟΤΕ αποτελεί σήμερα μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, ήταν υπεύθυνη για όλη την επικοινωνία του Ομίλου ΟΤΕ.
Aπόσπασμα από το αφιέρωμα Women In Business (Κυρέλα Πέτρου)-Περιοδικό ΧΡΗΜΑ