Ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος όπως και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καταρτίζει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την στήριξη του τουριστικού κλάδου ο οποίος έχει πληγεί πανευρωπαϊκά, τις δικές του προτάσεις για τον κλάδο κατέθεσε ήδη προς την κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

  • Στήριξη των θέσεων εργασίας στον κλάδο και
  • αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης

είναι τα δύο ζητήματα που θέτει στο τραπέζι το ΟΕΕ.

Ειδικότερα, προτείνεται η επιδότηση των επιχειρήσεων του τουρισμού για την πρόσληψη προσωπικού και ιδιαίτερα εποχικού, από την στιγμή που τώρα ξεκινάει η τουριστική περίοδος.

Στόχος να παραμείνει εφικτός ο στόχος για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

  • Όσον αφορά την αναστολή για το 2020 του φόρου διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, το κόστος στα δημόσια έσοδα δεν είναι μεγάλο (ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει την είσπραξη 145 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής) ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Στη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται ότι η μείωση των εισροών από το τουρισμό αποτελεί μια άλλη σημαίνουσα επίπτωση, που θα επηρεάσει την οικονομία.

Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας είναι πολύ σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι η άμεση συμβολή του κλάδου, με 16,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα, υπερέβη το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2018, ενώ η συνολική συμβολή του, συμπεριλαμβανομένης και της έμμεσης και της επαγόμενης, ανήλθε στο 22,7% του ΑΕΠ για το 2018 (σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council).

Για το 2019 το ποσοστό έχει ανέβει αν ληφθεί υπόψη οι τουριστικές εισπράξεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 18 δισ. ευρώ. Τώρα η ανησυχία έχει να κάνει με το αν θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες που είναι και η βασική πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, με πρώτους τους Γερμανούς και δεύτερους τους Βρετανούς.

Ως προς τους Κινέζους, τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι εισέρχονται κοντά στις 200.000 Κινέζους ανά έτος, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη και την Αθήνα, στην πλειονότητά τους εύποροι.

  • «Ο στόχος που έχει τεθεί για 500.000 τουρίστες από την Κίνα φαίνεται να αναβάλλεται προσωρινά για τα επόμενα έτη», αναφέρει το ΟΕΕ, ενώ πλήγμα λόγω των Κινέζων εντοπίζεται και στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές τρίτων χωρών για ακίνητα άνω των 250 χιλ. ευρώ:

Ο κίνδυνος του κορονοϊού δοκιμάζει και την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Golden Visa» (επένδυση άνω των 250.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του προγράμματος, οι κινέζοι αγοραστές είναι 4.714 σε σύνολο 6.692, που έχουν κάνει χρήση του Νόμου 4251/2014, ενώ άδεια διαμονής έχουν λάβει 14.177 κινέζοι επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους. Τέλος, μόνο για το 2019 υπολογίζεται ότι επένδυσαν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ