Όταν οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ η κυβέρνηση γιατί -με την δική της πολιτική- τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας δείχνουν μια θεαματική πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων από το 2014 ενώ ταυτόχρονα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από την έναρξη της δεκαετούς κρίσης.

Είναι κι αυτή μία από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια.

Πίσω στο μακρινό 2008, η ανεργία στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο ήταν στο 7,3%. Εκείνη την εποχή το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν στο 7,8% δηλαδή η απόκλιση από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν ανεπαίσθητη.

Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα πλήρωνε για τον δανεισμό της λίγο ακριβότερα από την Γερμανία. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που οι κυβερνήσεις της εποχής δανείζονταν αλόγιστα και υπερβολικά για να καλύψουν τις απαιτήσεις του λαού για περισσότερο «κοινωνικό κράτος».

Το 2008 έγινε ένας ισχυρός τεκτονικός σεισμός σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Καπιταλισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στο πιο ευαίσθητο σημείο του: Την αξιοπιστία. Όλες οι χώρες μπήκαν σε ύφεση. Το 2009 ήταν η μοναδική χρονιά -μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- που το ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη ήταν αρνητικό, μειώθηκε.

Όλες οι χώρες μπήκαν στην στενωπό της κρίσης. Η ανεργία στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,8%. Στην Ελλάδα, η ανεργία ξέφυγε πήγε στο 18%, στο 20% και μετά στο 28%.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα εκτιμάται σε 873.000. Ποσοστό 18,5%.

Συνολικά στην Ευρωζώνη -σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου 2019– η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,7% σε σχέση με 7,8% το Φεβρουάριο και 8,5% ένα χρόνο πριν.

Από τα 12,6 εκατ. Ανέργων στην Ευρωζώνη, περίπου 1 εκατομμύριο είναι Έλληνες. Επιπλέον 500.000 Έλληνες παραγωγικής ηλικίας έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες, ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 500 Ευρώ το μήνα.

Η Ελλάδα δεν συγκλίνει, αποκλίνει από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο της απασχόλησης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα επιτόκια δανεισμού, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.

Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται με επιτόκιο 3,38% όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 1,13%, η Ισπανία με 1% και η προβληματική Ιταλία με 2,57%. Η διαφορά (spread) με το 10ετές Γερμανικό ομόλογο (0,02%) είναι 3,36% δηλαδή τόση όση ήταν και τη χρονιά που η Ελλάδα υπέγραφε το πρώτο της Μνημόνιο…

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Αρκεί οι συγκρίσεις να είναι πάνω στα ίδια δεδομένα…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ