του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι εκθέσεις για την Ελληνική Οικονομία, δεν είναι όλες θετικές. Αναγνωρίζουν όλες όμως ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση με σχέδιο, στόχους, χρονοδιαγράμματα και όραμα.

Δεν υπάρχει οικονομία στον πλανήτη που να είναι τέλεια. Δεν υπάρχει έκθεση διεθνούς οργανισμού που να περιγράφει μια -οποιαδήποτε- οικονομία μόνο με θετικές πινελιές, «μπράβο» και «ζήτω».

Οι εκθέσεις ωστόσο της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία περιγράφουν μια χώρα στην οποία επικρατεί σοβαρότητα και μετρημένη φιλοδοξία. Η Ελλάδα πέρασε χθες με επιτυχία τις ‘‘εξετάσεις’’ της 4ης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας και αυτό πιστοποιείται με την ομόφωνη έγκριση για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Η Έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, είναι η καλύτερη για την Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018, γιατί στην ουσία δεν αφήνει εκκρεμότητες για την επόμενη, πέρα από τις συνήθεις προτροπές περί συνέχισης των προσπαθειών από την πλευρά της Αθήνας

  • Σήμερα θα δημοσιευτεί η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία προφανώς θα επισημαίνει δεκάδες τομείς στους οποίους η Ελληνική οικονομία πάσχει.

Από την άλλη όμως πλευρά οι ίδιοι συντάκτες της ίδιας έκθεσης θα περιγράφουν με θαυμασμό τα άλματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια από τον Ιούλιο και μετά…

Η Κομισιόν συνόδευσε την έκθεση της με εύσημα προς τη χώρα μας και για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

  • Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των 9 χωρών της Ευρωζώνης με τα πιο άρτια σχέδια προϋπολογισμού του 2020 αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Προφανώς δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής, η Ελλάδα δεν έγινε δημοσιονομικός παράδεισος. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν οι πολίτες αλλά και οι ξένοι επενδυτές ότι αυτή την περίοδο στην χώρα καταβάλλεται μια ειλικρινής και συνεκτική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

  • Τα επόμενα βήματα είναι δεδομένα: Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τις επιστροφές από τα κέρδη των ομολόγων σε αναπτυξιακές δημόσιες επενδύσεις και όχι απλώς στο «σβήσιμο» του Χρέους.

Η Ελλάδα θέλει να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Είναι πολύ καλύτερο η διαπραγμάτευση γι’ αυτούς τους στόχους να γίνεται με τους «θεσμούς» ικανοποιημένους και θετικά εντυπωσιασμένους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ