Για το επόμενο εξάμηνο, τα στελέχη των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που είναι μείωση εσόδων (61%) και η έλλειψη ρευστότητας (47%), διαβλέπουν και ευκαιρίες, όπως η διερεύνηση νέων δραστηριοτήτων (60%), η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου και στρατηγικής (56%) και η επανεξέταση της ψηφιακής στρατηγικής (46%).

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στο ενημερωτικό webcast, για την παρουσίαση του προγράμματος συμβουλευτικής προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), “Advice for Small Business – ASB”, το οποίο επιδοτείται από την EBRD και διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η EY Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Παρασκευή 24 Απριλίου. Το κόστος συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδοτείται κατά 70%-75% από την EBRD.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρηματιών, βασικές ανησυχίες τους είναι πιθανή παγκόσμια ύφεση (69%) και τα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακών πόρων (62%). Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν μείωση εσόδων, αλλά και το 17,5% αναμένει αύξησή τους.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΑ «η επόμενη μέρα από την κρίση του COVID-19, θα βρει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες προς όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας – από τη χρηματοδότηση, τη στρατηγική και το ανθρώπινο δυναμικό, έως τη χρηματοοικονομική διαχείριση, αλλά και την τεχνολογία – γίνονται πιο απαραίτητες από ποτέ, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επισπεύσουν τον μετασχηματισμό τους, αλλάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο τους και αναπροσαρμόζοντας την κατανομή των κεφαλαίων τους».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του webcast αναφέρθηκε στις απαισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία μετά το πέρας της κρίσης, τονίζοντας τη σημασία και την προστιθέμενη αξία που δίνει στις προσπάθειες στήριξης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επιδοτούμενο πρόγραμμα της EBRD. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα οι επιχειρήσεις να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, ώστε να εξασφαλιστεί η θετική ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μίχαλος, δήλωσε: «Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθούν να λαμβάνονται από την Πολιτεία για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών, κινούνται βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι πλέον προφανές ότι δεν επαρκούν για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα, καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση, με δεδομένη την πρόθεση της ΕΕ – για αυτή την περίοδο της κρίσης – να «παραχωρήσει» ευελιξία στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών, θα πρέπει να παρέμβει για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει, προφανώς, να περιλαμβάνει άμεσες αποφάσεις για εμπροσθοβαρή προγράμματα οικονομικής στήριξης, επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο που να ενισχύσουν την αγορά και την οικονομία, με στόχο την επαναφορά στην ομαλότητα. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και η πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού ΕΒΕΑ, EBRD και ΕΥ για την αξιοποίηση, μέσω της EBRD, σημαντικών πόρων προς όφελος των επιχειρήσεων».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ